DOBRA VIJEST: u NP Plitvička jezera otvorena trgovina s Lika Quality proizvodima!!!

Objavljeno: 09/06/2018

PLITVIČKA JEZERA- Kao što je najavljeno, danas su u Nacionalnom parku Plitvička jezera dodijeljeni Lika Quality certifikati za 59 proizvoda. Sustav ukupno broji 98 proizvoda, od čega 88 prehrambenih, a svi proizvodi u regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality proizvedeni su na području Lika destinacije, s uporištem u tradiciji, u skladu sa zakonskim propisima. Nositelj jamstvenog žiga Lika Quality je LAG LIKA, a projekt provodi Klaster Lika Destination.

Voditeljica Klastera Lika Destination  Petra Butković, na početku je pozdravila sve prisutne i istaknula kako je prisutnost lokalnih proizvoda u turističkoj ponudi ključna za razvoj gastro destinacije. Nakon toga Voditeljica LAG-a LIKA Ivana Starčević, osvrnula se na početak projekta Lika Quality. Upravitelj Poljoprivredne zadruge Lika Coop Vladimir Tomaić naglasio je kako je ovo povijesni trenutak da 37 lokalnih proizvođača ima prodavati svoje proizvode u NP Plitvička jezera. Na kraju se prisutnima obratio i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera  Tomislav Kovačević, ujedno i začetnik projekta INTEGRA LIKA 2020, projekta integralnog gospodarskog razvoja jedinstvenog u Hrvatskoj.

Nakon toga upriličeno je  otvaranje trgovine Poljoprivredne zadruge Lika Coop na kojoj će se od danas moći kupiti proizvodi lokalnih proizvođača. Također, otvoren je i info punkt Lika destinacije koji je uspostavljen u suradnji Klastera Lika Destination i Nacionalnog parka Plitvička jezera s ciljem disperziranja turista u cijelu Lika destinaciju.

NP Plitvička jezera jedna je od najposjećenijih lokacija u Republici Hrvatskoj, koju posjeti gotovo 10% svih turista koji dođu u Hrvatsku. Stoga je osnovan turistički klaster Lika Destination koji radi na brendiranju Lika destinacije kao destinacije zeštićenih područja i prepoznatljive gastro destinacije.

Osim informiranja o Lika destinaciji posjetitelji će i na najfrekventnijem mjestu u Lici, a možemo slobodno reći i u Hrvatskoj, moći kupiti ličku hranu premium kvalitete proizvedenu na lokalnim farmama, što do sada nije bio slučaj. Na ovaj način omogućit će se plasman proizvoda lokalnih proizvođača što će neizravno pridonijeti razvoju ovog ruralnog područja.

Podsjetimo, sve je započelo 2015. godine projektom INTEGRA LIKA 2020, a nakon tri godine provođenja ovih projekata rezultati su više nego vidljivi. Najveće vrijednosti projekta su činjenice da su od prvog dana uključeni lokalni proizvođači čime je projekt samoodrživ, što mu je uostalom i osnovni moto.

Ravnatelj NP Plitvička jezera s ponosom je istaknuo kako se vizija održivog razvoja Like ostvaruje.

Možda Vas zanima