Gospić,Korenica, Lovinac i Perušić ponovno postaju brdsko-planinska područja?

Objavljeno: 06/11/2017

Danas je u Gospiću bila ministrica Gabrijela Žalac. Održala je sastanak sa županom, gradonačelnicima gradova, načelnicima općina, predstavnicima županije, voditeljima razvojnih institucija. Svi oni od nje su mogli doznati novosti vezane uz resor koji ona vrijedno vodi  u aktualnoj Vladi. Nadamo se da će sve novosti koje je donijela svi oni znati primjeniti u svome radu, već od sutra. Doznalo se tako da će pojedine lokalne jedinice ponovno imati status brdsko-planinskog područja. Zanimljivo, veliki projekt o kojemu se govori više od jednog desetljeća, na kojemu se ponešto i radilo, sada ponovno dolazi u žižu interesa javnosti,ali nekako se čini da ga se želi umotati kao u neki novosmišljeni projekt.Radi se o projektu Sveto Brdo

GOSPIĆ- Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas se u Gospiću sastala ss  županom Darkom Milinovićem, predstavnicima lokalnih jedinica i institucija koje se bave ili bi se barem trebale baviti razvojem i prikupljanjem sredstava. Sastanak je za novinare bio zatvoren, nakon njega dobili smo izjave o temama i to od domaćina, župana Milinovića i ministrice Žalac. Milinović smatra da su predstavnici lokalnih jedinica dobili jako dobre informacije o tome kako aplicirati na sredstva i kako aplicirati svoje projekte za EU financiranje. “Ono što je dobro, čuli smo od ministrice, da će ići nova indeksacija i tu će županija vratiti nešto što je imala donedavno i da će nova indeksacija itekako imati razumijevanja za posebnosti Ličko-senjske županije“- kaže Milinović. Grad Gospić i općine Korenica, Lovinac  i Perušić, kaže Milinović,  biti će na brdsko-planinskom području što ih stavlja u povoljniji položaj za investicije i fiskalnu konsolidaciju. Razgovaralo se o projektima,a kaže Milinović da su predstavnici lokalnih jedinica dobili odgovore na pitanja koja ih “tište“. Pozvao je načelnike i gradonačelnike na koordinaciju s Ličkom razvojnom agencijom kako bi preko nje dobili pravovaljane informacije kako bi aplicirali projekte koji imaju mogućnosti financiranja sredstvima iz Europske Unije.

Ministricu Gabrijelu Žalac pitamo kako izjednačiti kvalitetu rada razvojnih institucija u Hrvatskoj jer neke su jače, neke slabije. Naravno nas zanima LIRA. Ministrica odgovara da je s LIRA-om, kao i sa svim takvim agencijama u Hrvatskoj,  nedavno potpisan ugovor o pomoći, financijski i provedbeno sa jačanjem ljudskih kapaciteta. “To je nešto što je zapravo preteča razvoja i mislimo da županijske razvojne agencije treba jačati i financijski i ljudskim kapacitetima za upravljanje razvojem, posebice u pripremi velikih razvojnih projekata koji se financirajju iz europskih fondova. Mislim da ćemo u tome sigurno uspjeti i da ćemo u narednom razdoblju imati dovoljno ljudi u svim županijama koji bi zajedno sa nama trebali voditi brigu da projekti budu pripremljeni na vrijeme i dakako da budu provedeni kako treba“- ističe ministrica Žalac. Pitamo je ima li po uzoru na svoj program za jačanje Slavonije nešto i za Liku. “Projekt Slavonija je zapravo dio koji je financiran iz trenutno postojećih programa. Nije nikakav novi program. Stoga smo i Ličko-senjskoj županiji, kao i svim potpomognutim područjima,  kroz bodovanje razvojnih projekata putem svih europskih natječaja raspisali uputu da svi sa potpomognutih područja imaju pravo na svim natječajima, nevezano o tome radi li se o sredstvima iz Fondova Europske Unije ili iz državnog proračuna,  da budu dodatno bodovani“- kaže ministrica Žalac. Eto, sada je stvarno vrijeme da se krene i da se kvalitetno iskoriste sve mogućnosti. Nadamo se da svi oni koji su danas bili na ovome sastanku i koji rade na privlačenju sredstava nisu sjedili na ušima.

Ministrica Gabrijela Žalac kaže nadalje da se na sastanku razgovaralo o svim važnim temama, kao na primjer donošenju zakonske regulative o regionalnom razvoju. To se odnosi na Zakon o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, Izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, odnosno potpomognutim, brdsko planinskim područjima i Zakonu o otocima koji se kod nas odnosi na Novalju. Bilo je govora i o provedbi projekata Operativnog programa konkurentnost i kohezija gdje njeno ministarstvo provodi 14 projekata vrijednih više od 55 milijuna kuna. Bilo je govora i o Fondu za sufinanciranje projekata na lokalnoj razini kojim se želi pomoći lokalnim jedinicama da budu što konkurentnije na natječajima i da imaju dosta sredstava za svoje projekte.

I na kraju riječ dvije o tome kako se kod nas neke priče nažalost predugo ponavljaju. Na novinarski upit jeli doznala za neki novi projekt koji bi joj bio zanimljiv, ministrica odgovara:”jesam, dakako da jesam. Evo župan je danas predstavio projekt na kojemu ćemo naravno nastaviti razgovore vezano za projekt između Ličko-senjske i Zadarske županije. Naravno da ćemo o tome projektu morati još razgovarati. Radi se o turističkom projektu koji bi trebao biti razvijen do kraja, možda i u bazi razvojnih projekata za sljedeću financijsku perspektivu“. Naravno radi se o projektu Sveto Brdo iznad Lovinca o kojemu se priča već godinama, koji se zahukta pa stane,a sada ispada kao da je to neki novi, tek smišljeni projekt. Zanimljivo zar ne? Pogotovo zato što se na njemu radi godinama.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima