HES Kosinj postaje strateški investicijski projekt Republike Hrvatske?

Objavljeno: 12/07/2021

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda d.d., sklopili su danas u prostoru Ministarstva u Zagrebu, Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav Kosinj (HES Kosinj). Sporazum su potpisali ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave  HEP-a Frane Barbarić. Na temelju potpisanog sporazuma, Vladi RH predložit će se donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a u skladu sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima RH.

Sa sigurnošću mogu reći da je danas veliki dan za hrvatsku energetiku jer uskoro strateškom postaje, do sada najveća investicija u novijoj povijesti Hrvatske elektroprivrede. U prilog tome da je riječ o doista kompleksnom projektu svjedoči činjenica da će njegova cjelovita realizacija doprinijeti postizanju nekoliko nacionalnih ciljeva – povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rješavanju pitanja poplava i izgradnji prijeko potrebne energetske infrastrukture. S obzirom na plan stvaranja dekarbonizirane Europe sukladno smjernicama iz Europskog zelenog plana, ovo je još jedan dokaz da Hrvatska misli i ide prema zelenom, odnosno obnovljivom“, izjavio je ministar Ćorić.

Projekt HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu preko 110 kV rasklopnog postrojenja i dalekovoda 2 x 110 kV te spoja na elektrodistribucijsku mrežu 10 (20) kV. Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna. Izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju električne energije smanjenjem preljevnih gubitaka, a time i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine.

Kao jedna od dvije cjeline ukupnog projekta dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj), HES Kosinj će omogućiti povećanje proizvodnje električne energije na HES Senj za 230 GWh odnosno 22 posto u odnosu na sadašnju proizvodnju. Zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, riječ je o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna. Sporazum koji smo danas potpisali potvrđuje da je riječ o iznimno važnom projektu za HEP i za Hrvatsku. Dobivanje statusa strateškog projekta, veliko je priznanje, ali i obveza koju ćemo uspješno ispuniti u suradnji s nadležnim tijelima”, izjavio je Frane Barbarić.

Osim povećanja ukupne proizvodnje električne energije, što će doprinijeti povećanju energetske samodostatnosti Hrvatske, projekt će povećati udjel obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Projekt će donijeti i niz gospodarskih koristi na nacionalnoj i lokalnoj razini, od rasta BDP-a,  mogućnosti angažmana domaće industrije na izgradnji HES Kosinj, najviše iz građevinskog sektora, preko povećanog zapošljavanja lokalnog stanovništva u turizmu i drugim uslužnim djelatnostima, tijekom i nakon izgradnje sustava, do stvaranja uvjeta za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Investitor projekta HES Kosinj, Hrvatska elektroprivreda, prošle je godine pokrenula realizaciju više pratećih potprojekata, uključujući izgradnju prometnica na području zahvata projekta i izgradnju stambene zgrade u Perušiću namijenjene smještaju dijela stanovnika naselja na području buduće akumulacije. Očekuje se da će dobivanje statusa strateškog investicijskog projekta ubrzati stvaranje uvjeta za početak izgradnje glavnih objekata HES Kosinj.

HEP- Sektor za korporativne komunikacije

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima