Jubilarna Jesen u Lici zatvorila svoja vrata! Bolja ili lošija od onih ranijih?

Objavljeno: 08/10/2018

GOSPIĆ- Iza nas je jubilarna, dvadeseta, Jesen u Lici. Izložba je to tradicijskih proizvoda koja je malo-pomalo postala velika izložbeno-prodajna manifestacija, mnogi će kritičari reći, obični sajam na koji se samo dođe kupovati i prodavati. Jesen u Lici razvijala se, od nekoliko domaćih ličkih izlagača u onim prvim godinama pa do dvjestotinjak izlagača koliko ih je zadnjih godina. Od manifestacije koja je trajala nekoliko sati prešla je u manifestaciju od tri dana. Kako je rasla trebala je i veću površinu pa je došla do Trga Stjepana Radića u kojemu se, pod velikim šatorom,  održava nekoliko zadnjih godina. Jesen u Lici trebala bi poslužiti domaćim, ličkim poljoprivrednicima, proizvođačima poljoprivrednih potrepština,  da se razviju, predstave, naravno nešto i prodaju. No kako se širila Jesen je u Gospić dovela proizvođače iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. To je dovelo do toga da se na štandovima može naći puno više proizvoda izvan Like nego iz nje. Tako i posjetitelji koji su na primjer došli iz Zagreba, Rijeke ili Zadra na Jeseni u Lici češće kupuju kobasice iz Slavonije, Dalmatinske Zagore pa čak i Slovenije nego iz Like.

Jesen u Lici već dugo nema nikakvih noviteta, izuzmemo li činjenicu da je prije tri godine uvedena i izložbe stare autohtone ličke buše. Ljudi dođu, šetaju, sreću se s nekim koga dugo nisu vidjeli, pričaju, kupuju, ponešto i kušaju, u sveopćem žamoru s pozornice se čuje voditeljica programa ili neki KUD i to je to. Svake godine sve je isto.

Što Jesen u Lici donosi u brojkama nikada nećemo doznati. Pedantni Nijemci primjerice znaju koliko je uloženo u Oktober fest i koliko će on “vratiti”. Očito su pedantni i zagrepčani jer i oni znaju koliko ulažu primjerice u Advent, a koliko im on vrati. Kod nas se to nikada ne zna. Koliko su zaradili izlagači, koliko su ovih dana, a jesu, zaradili okolni kafići i trgovine u Gospiću. Koliko je ostvareno noćenja, itd.itd. Uz takve informacije znali bi što Jesen u Lici znači. Ovako smo primjerice već u najavnom letku znali da će  je posjetiti  20,000 ljudi. Kako se to izbroji? Netko je možda svaki dan bio po tri puta. Znači li on 9 posjetitelja ili jednog? Organizatori,a to su županija i LIRA morati će poraditi na nekim izmjenama, novitetima.

Bilo kako bilo svima koji su nagrađeni bilo kao proizvođači sira, meda i rakije, ili kao uzgajivači pramenke i buše ili kao najbolji izlagači, čestitamo. A kako se često kaže ova manifestacija je završila, već danas se može krenuti s pripremama za onu sljedeću koja će se održati na jesen 2019.godine.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima