Lika destination- klaster koji snažno radi na promociji ličkog proizvoda i turizma povezao se s klasterom UNASANA

Objavljeno: 23/03/2019

GOSPIĆ- Kod razvijanja održivog turizma u zaštićenim područjima potrebno je brinuti o kvaliteti usluga koje se temelje na lokalnim, autentičnim iskustvima i znanjima, a koje čuvaju kulturno nasljeđe, tradicijski način života i tradicionalno korištenje prostora. Jedan je to od zaključaka iznesenih na  panel raspravi na temu „Potencijali i rizici turizma u zaštićenim područjima“, koja je održana u Bihaću, Bosna i Hercegovina, u organizaciji Turističkog klastera UNASANA.

Na skupu su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, upravljači zaštićenih područja i predstavnici svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF iz BiH i Hrvatske. Tijekom panela prezentirani su uspješni primjeri razvoja turizma u zaštićenim područjima iz regije, a susret je završio potpisivanjem sporazuma o suradnji između susjednih turističkih klastera – TK UNASANA i Lika Destination.

Nakon što je Turistički klaster UNASANA uspješno formalizirao suradnju s klasterom Hercegovina, potpisivanje sporazuma sa susjednim klasterom iz Like velik je korak za razvoj održivog turizma u ovoj regiji“, ističe Zrinka Delić, voditeljica WWF-ovog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude – Terenski projekt Una“. „Razvoj turizma u zaštićenim područjima je privilegija i izazov, ali i velika odgovornost jer je ponudu i posjete turista potrebno organizirati na način da ne ugrožavaju prirodne vrijednosti. Klasterizacija u turizmu je trend koji je odavno zahvatio Europu i pokazao se kao uspješan model jačanja turizma u lokalnim zajednicama, te kao model povećanja konkurentnosti na tržištu. Današnji panel, u kojem smo saznali brojna iskustva iz susjednog klastera Lika Destination, odličan je vjetar u leđa klasteru UNASANA“.

Destinacije UNASANA i Lika tvore u Europi jedinstven prsten od čak pet nacionalnih parkova iznimno bogatih vodenim resursima, što je dodatan razlog za očuvanje prirode, ali i promociju turističke destinacije. Nacionalni parkovi Plitvička jezera i Una već imaju potpisan ugovor o suradnji na zaštiti prirodnih vrijednosti, što dodatno nadograđuje nova suradnja dvaju klastera.

Obzirom da Klaster Lika Destination već provodi projekt brendiranja destinacije kao destinacije zaštićenih prirodnih područja i gastro destinacije, ovo iskustvo svakako će dobro doći i kolegama TK UNASANA“, uvjerena je Petra Butković, voditeljica Klastera Lika Destination. „Osim iznimno bogatim prirodnim ljepotama, ove destinacije trebaju biti prepoznate i po lokalnim gastro specijalitetima ali i kulturno povijesnim vrijednostima i drugim specifičnostima. Ova suradnja tek će doći do punog značenja budemo li zajedno koristili dostupna europska i druga financijska sredstva za razvoj i dobrobit ovih dviju susjednih destinacija“.

TK UNASANA osnovan je u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“(PA4NP) koji provodi WWF Adria a finaciran je od strane Švedske razvojne agencije (Sida).

Možda Vas zanima