Ministarstvo pravosuđa i uprave planira velika ulaganja u Ličko-senjsku županiju i grad Gospić

Objavljeno: 06/04/2023

GOSPIĆ- Ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica potpisao je s županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryjem i gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem Sporazum o realizaciji projekta „Modernizacija zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Gospiću“. Što će ovaj projekt značiti za Gospić definirao je gradonačelnik Karlo Starčević.

Zahvaljujem se resornom Ministarstvu što je najavilo i počelo provoditi znatna ulaganja u Gospić. Jedno novo radno mjesto svakako je dobro došlo, a preko 250 radnih mjesta je doista revitalizacija ovoga kraja u svakom pogledu. Zahvaljujem se na potpisanom Sporazumu, zahvaljujem vam što se u Gospiću gradi državna pismohrana zemljišnih knjiga, što će u konačnici značiti još 30-ak novih radnih mjesta, rekao je gradonačelnik Starčević.

Ministar dr. sc. Ivan Malenica istaknuo je kako je izmještanje zatvora iz središta Gospića, kao i izgradnja nove kaznionice, jedno od najvećih ulaganja Ministarstva pravosuđa i uprave.

Planirano je da u novoj kaznionici bude smješteno oko 400 zatvorenika, gdje će se otvoriti 250 novih radnih mjesta. Ovdje moram zahvaliti županu i gradonačelniku na podršci koju nam cijelo vrijeme daju. Na ovaj način znatno će se povećati ulaganja našeg Ministarstva u Ličko-senjsku županiju, u gradove Gospić i Senj.

To je doprinos Ministarstva pravosuđa i uprave ukupnom razvoju ovoga kraja i njegovoj demografskoj obnovi. Nova kaznionica u Gospiću će sigurno uvelike rasteretiti naš zatvorski sustav, a po svojim uvjetima svakako će biti jedna od najsuvremenijih u ovom dijelu Europe, s modernim standardima brige za zatvorenike. Građani Gospića i ove Županije ne trebaju brinuti o tome kako će novi zatvor i njegovi štićenici biti sigurnosni rizik. Zatvor već desetljećima postoji u centru Gospića, kao i u drugim našim gradovima, a pri tome su sigurnosni rizici svedeni u najmanju moguću mjeru, istaknuo je ministar Ivan Malenica

Govoreći o demografskoj obnovi kao jednom od prioriteta Ličko-senjske županije župan Ernest Petry uvjeren je kako će se izgradnjom novih sadržaja i otvaranjem radnih mjesta ovaj problem znatno umanjiti.

Želja nam je vratiti ljude koji su se odselili, ali i privući mlade ljude i obitelji koje će ovdje pronaći egzistenciju. U ovome trenutku puno projekata realiziramo u suradnji s Vladom RH i resornim Ministarstvima. Naša suradnja sa svim gradovima i Općinama je izvrsna jer svi težimo prema istom cilju. Želja svih nas je da uskoro imamo „nula“ nezaposlenih u najvećoj i najljepšoj hrvatskoj županiji. To je prava demografska obnova, a ne zadržavati postojeće stanovnike.

Također moja želja je da uskoro u Gospić vratimo i drugostupanjski sud. U dogovoru s Gradom Gospićem već radimo na mnogim sadržajima i projektima. Čuli smo da će se u novu kaznionicu uložiti preko 70 milijuna eura, uznapredovala je izgradnja Središnje pismohrane za digitalizaciju zemljišnih knjiga, što je investicija od 4 milijuna eura. Radimo i na renoviranju zgrade suda u Senju, kao i na mnogim drugim projektima, optimističan je župan Ernest Petry.

Tekst i FOTO:KABINET ŽUPANA

Možda Vas zanima