Održane su prve dvije radionice o uključivanju u sustav Lika Quality i razvoju ruralnih područja

Objavljeno: 26/03/2019

GOSPIĆ- Jučer su u Rakovici, a danas u Udbini održane prve radionice o uključivanju u sustav Lika Quality te razvoju ruralnih područja na kojima je sudjelovalo 30-ak sudionika.

Klaster Lika Destination u svrhu stvaranja prepoznatljivosti Lika destinacije kao gastro-destinacije od 2017. godine provodi regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Lika Quality sustav ima za cilj povezati male lokalne proizvođače, s područja Lika destinacije, s ugostiteljskim objektima s čime se lokalnim proizvođačima želi proširiti tržište, a turistima omogućiti da kušaju lokalne tradicijske namirnice.

Trenutno se u sustavu nalazi 98 proizvoda od 37 proizvođača s područja Lika destinacije koji su podijeljeni u 10 kategorija (med, mesno i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine, pekarski proizvodi, pića i napitci, povrće, samoniklo bilje, suveniri, voće te voćne prerađevine), a kategorije će se proširivati ovisno o vrstama prijavljenih proizvoda.

Oznaka Lika Quality se, sukladno unaprijed definiram pravilima, dodjeljuje onim proizvodima koji su proizvedeni na području Lika Destinacije, sukladno svim zakonskim propisima, odlikuje ih viši stupanj kvalitete te imaju uporište u tradiciji.

Klaster Lika Destination do sada je raspisao dva Javna poziva za iskazivanje interesa za korištenje Znaka „Lika Quality“, a u travnju ove godine planira raspisati treći. Stoga upravo prije raspisivanja Javnog poziva, putem edukativnih radionica, želi sve zainteresirane proizvođače educirati o samom Lika Quality sustavu, načinu priključivanja te prednostima koje navedeni sustav donosi. Jedna od prednosti je i zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda, koje je Klaster Lika Destination otvorio u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop, od lipnja do listopada  u 2018. godini u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a biti će otvoreno i ove godine. Osim navedenog Klaster Lika Destination ima u planu otvoriti zajednička prodajna mjesta Lika Quality proizvoda na još 10-ak novih lokacija.

Uz predavanje o uključivanju u sustav Lika Quality kojeg prezentira Klaster Lika Destination, Lokalna akcijska grupa Lika – LAG LIKA održao je predavanje o razvoju ruralnih područja, indikativnom planu raspisivanja natječaja u 2019. godini te predstavio IAKS  mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Kako je i najavljeno, ovaj će se tjedan održati još tri radionice, s početkom u 17:00 sati na sljedećim lokacijama:

 

–              Srijeda, 27.03.2019.: Otočac, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Trg Dražena Bobinca 2

–              Četvrtak, 28.03.2019.: Senj, Gradska knjižnica Senj, Trg Cilnica 11

–              Petak, 29.03.2019.: Gospić, Kulturno informativni centar, Budačka 12

 

 

Pozvani su svi zainteresirani proizvođači da se pridruže.

Možda Vas zanima