Pivovara Ličanka za 20.rođendan postaje četvrta pivovara u Hrvatskoj!!!

Objavljeno: 23/04/2017

Pivovara Ličanka ovoga ljeta obilježiti će 20 godina postojanja. 1.kolovoza 1997.počeli su građevinski radovi, prve kapi Velebitskog piva potekle su 8 mjeseci kasnije. Ovih dana u pogon će, nakon testiranja, biti puštene nove proizvodne linije kojima će se kapaciteti povećati za više od dva i pol puta. S tim količinama Pivovara Ličanka postati će četvrta pivovara u Hrvatskoj. Kako bi progovorili o prošlosti,sadašnjosti i budućnosti zaputili smo se u Pazarišta i razgovarali s Karlom Starčevićem, Ličkim kraljem piva

GOSPIĆ- „Prije 20 godina to je bilo ravno svemirskom pohodu. Okupio sam ljude, potpisao ugovor i 1.kolovoza počeo skidati humus. Mnogi na našim prostorima, ne samo u Pazarištima, smatrali su da je još jedna bena došla koja je prolupala. Ja sam svoju viziju realizirao, stvorio sam projekt, stvorio sam produkt koji je poznat i priznat ne samo u Hrvatskoj, ne samo u Europi već i u cijelom svijetu. Danas sam sretan što sam dokazao da može nešto u Lici, Gospiću i Pazarištima funkcionirati“- s puno ponosa na svoje „dijete“ Pivovaru Ličanka govori nam,  u pogonu koji će ovih dana profunkcionirati, Karlo Starčević, pokretač i vlasnik ovoga vjerojatno gospodarski najjačeg subjekta na području Gospića. Prisjeća se nažalost i ne baš svijetlih trenutaka te svoje i pivovarine 20 godišnje povijesti. Kaže, uz puno volje,truda i ljubavi potrebno je puno znanja. No potrebno je i puno potpore od institucija koju on nije imao. „Nadam se da će u budućnosti, oni koji dođu s vizijom kao što je moja, imati više potpore od lokalnih institucija i da će uspjeti, jer u Gospiću i Lici može se uspjeti ako se želi“- govori nam Starčević svjestan da Hrvati imaju tu manu da sve mogu oprostiti,ali ne i uspjeh. „Umjesto da dajemo potporu boljima i najboljima da vuku one malo lošije ili manje sposobnije mi to ne radimo. Kako će nam netko drugi pomoći ako kod nas umjesto cvijeća cvjeta zavist? Moramo sami sebe preodgojiti i preusmjeriti ka boljem, drugačijem i progresivnijem. Samo tako požeti ćemo uspjehe koje smo kao narod zaslužili. Teško će biti jer nas nema tko uputiti“- svojevrsni je savjet cijeloj naciji iz usta ovog uspješnog poduzetnika.

1.kolovoza 1997.počeli su  građevinski radovi uz Karlovu djedovinu, radilo se intenzivno cijelu jesen i zimu, da bi se prva prezentacija svijetlog piva održala u restoranu Zlatna potkova 29.travnja 1998.godine. „U roku od 8 mjeseci imali smo put od početka do produkta. Mislim da je to rekordno vrijeme na koje možemo biti ponosni“- kaže Starčević i prisjeća se da je tada pivovara proizvodila 10-ak tisuća litara piva mjesečno. Danas se otprilike proizvodi oko 200,000 litara piva mjesečno. „Ovih dana testiramo novi pogon i nadam se da će to biti proširenje otprilike od dva i pol puta. Sada imamo kapacitet za nekih 2,5 milijuna litara godišnje,a s ovim novim pogonom popeti ćemo se na 7,5 milijuna. Dali ćemo ići u tu punu količinu, nisam siguran, jer u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti, da ne pričamo o lokalnoj razini jer nigdje nitko ne može smisliti poduzetnika“- ističe on. Kaže: „mnogi su zaboravili, od lokalnih čelnika pa do ministara kojima sam u kabinetima rekao da žive od plodova moga  rada,a ne ja od njihove milosti“, odnosno mnogi na lokalnoj razini trebali bi shvatiti da jedan mali, neprijatan, neugodan i često puta možda čak i malo bezobrazan Karlo Starčević kaže gospodo Vi živite od plodova moga rada,a ne ja od plodova Vaše milosti. On smatra da mu je itekako jak adut da može to reći činjenica da mjesečno pivovara ima više od milijun kuna davanja državi u raznim oblicima. „Ako to prenesemo na lokalnu razinu možemo reći da jedan i pol grad Gospić mi financiramo. Da su oni u 20 godina imali malo gospodarskog sluha danas je moglo najmanje 2 do 3 ovakvih pogona u Pazarištima,a barem 15 na području Gospića. Mladi bi se vratili u Hrvatsku, donijeli znanje i novac i ne bi imali ovakvu tragediju ljudskog potencijala i demografije kakvu Lika danas ima“- ističe Starčević. Pivovara danas zapošljava 20 ljudi, drugim riječima od pivovare živi 20 obitelji. „Svi koji smatraju da je to malo nisu u životu napravili pasje kućice niti su ikoga zaposlili.  Danas u Hrvatskoj tko zapošljava jednu osobu treba mu odati priznanje. Tko tri djelatnika zapošljava taj je heroj jer toliko davanja nema ni u jednoj državi EU. Pa imamo blizu 300 parafiskalnih nameta koje moramo državi redovito plaćati i koji nemaju smisla. Imamo 187 agencija,a jedino Agencija za telekomunikacije i energetiku imaju smisla. Ja se pitam zašto te agencije i postoje nego za uhljebljivanje nesposobnih političara.“- govori pomalo ljuto, zbog uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, ovaj poduzetnik koji je svoj poduzetnički zanat davno pekao u Njemačkoj.

Po količini proizvodnje Pivovara Ličanka je među 6 najjačih, s novim pogonima biti će 4.pivovara u Hrvatskoj. Za uspjeh u pivarstvu potrebno je 50-ak godina, Ličanka je to napravila praktički za 10-ak godina i to je veliki temelj za razvoj. „Za kvalitetno pivo potrebna je voda, osnovna i temeljna sirovina. Mi imamo izvorsku vodu iz srca Velebita.  Potreban je vrhunski ječmeni slad, kvasac, hmelj. I naravno ljubav i rad koju ulaže moja obitelj i moji djelatnici, bez čega ne bi bio tako dobar proizvod. Vodimo računa o najsitnijim detaljima, nikada nećemo doći u dilemu količina ili kvaliteta. Isključivo kvaliteta jer radije  nećemo proizvoditi, nego plasirati slabiji proizvod“- kaže on. Velebitsko pivo danas se prodaje u cijeloj Hrvatskoj, s proširenjem kapaciteta brzo će se proširi ti i Istočna Hrvatska i Istra gdje se za sada ovo hit hrvatsko pivo prodaje u malim „oazama“ koje će se  proširenjem kapaciteta i proširiti.

Pivovara Ličanka ima konstantnu želju uključivanja ličkih poljoprivrednika u svoj rad. Nažalost ta želja nikako ne pada na plodno tlo. „Pokušavali smo pronaći kooperante koji bi proizvodili ječam. Do sada to bi bilo 500-tinjak tona godišnje, s ovim novim pogonima više od 1,000. Nažalost administracija nije riješila problem zemljišta. Veliki problem je činjenica da su mnoga poljoprivredna zemljišta u Lici potpala pod pašnjake. Tako se ubire poticaj, a ne radi se ništa. Cvjeta poljoprivredni kriminal s poticajima,a ni jedna vlada u poljoprivredi ne želi ništa promijeniti. Poljoprivredniku ne treba poticaj, nego otkup proizvoda i plaćanje na vrijeme. U stvari nitko od vrijednih ljudi ni ne dobiva poticaj, dobivaju ga kriminalci protežirani od strane vlasti. Mogu na stotine takvih nabrojati u Lici koji poticaje dobivaju čak i na dva poljska puža, dok u Slavoniji vrijedni seljak ne može prodati nekoliko stotina tona pšenice koju je sam proizveo. To je tragedija koja mora prestati“-  zaključuje Starčević.

I još malo o planovima. Trenutno Pivovara Ličanka ima 4 piva,a vjerojatno od ljeta proizvoditi će i u Hrvatskoj sve popularnije pšenično pivo.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima