Podravka spremna za buđenje ličke poljoprivrede

Objavljeno: 24/01/2019

GOSPIĆ- Može li moćna hrvatska kompanija Podravka probuditi zaspalu ličku poljoprivredu? To je pitanje koje se nameće nakon dolaska predstavnika Podravke u Gospić. Voditelj poljoprivredne proizvodnje u Podravci Luka Gašpar kaže da su u Gospić došli razgovarati o kooperantskim odnosima s hrvatskim braniteljima i njihovim OPG-ima,ali i OPG-ima općenito. Dio je to suradnje Podravke koja je u neku ruku uzela na sebe obavezu da će otkupiti sve što proizvode branitelji,a kako bi ova kompanija imala što više proizvoda s naših polja. Podravka logistikom, bilo da se radi o sufinanciranju, kreditiranju, stručnim nadzorom i potporom poručuje da je u potpunosti na dispoziciji kooperantima. Naravno, puno ovisi o lokalnoj upravi koja mora dati vjetar u leđa. “Ja se nadam da će lokalna samouprava i uprava imati više sluha i brže reagirati u svojim odlukama kako bi to što prije zaživjelo“- kaže Gašpar.

Na prezentaciji moguće suradnje Podravke i ličkih poljoprivrednih proizvođača i predstavnika braniteljskih zadruga bio je i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. On smatra da je suradnja s Podravkom preko Ministarstva branitelja znak svijetle budućnosti jer se mogu svi poljoprivredni potencijali staviti u funkciju. No, on smatra da je za to potrebno puno truda,ali i puno odgovornosti. Grad će dati veliku potporu u svim segmentima, stručnim, financijskim i ljudskim, a sve kako bi poljoprivreda ponovno zaživjela u Lici.

Zvonko Beljo je koordinator Ministarstva hrvatskih branitelja za suradnju s Podravkom. Istaknuo je da je suradnja zaživjela 2017.s ciljem otkupa poljoprivrednih proizvoda braniteljskih zadruga, branitelja i njihovih OPG-a. Tijekom prošle godine u cijeloj zemlji branitelji su “prodali” više od 500 tona voća i povrća i više od 4,000 tona žitarica. Za prvu godinu suradnje to su odlične brojke. Beljo smatra da je ovo odlična prilika jer branitelji mogu prodati Podravci proizvode u neograničenim količinama. Inače sporazum osigurava i ispitivanje kvalitete zemlje, stručni nadzor od strane Podravkinih agronoma. Podravka omogućuje i kreditiranje, suradnju bez posrednika, sigurno plaćanje. Za žitarice je plaćanje u roku od 10 dana,a za voće i povrće 30 dana. Sada je sve na braniteljima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima među braniteljima. Ministarstvo i grad Gospić financijski bi pomogli transport proizvoda do Koprivnice što je također značajna stvar.

Podravka je i ranije bila prisutna na neki način u Lici putem otkupa raži, zobi ili šljive. Kvaliteta ličkih proizvoda, a pogotovo šljive je vrhunska i nema problema za otkup robe, smatraju u Podravci. Inače ova tvrtka zainteresirana je ponajviše za otkup paprike, feferona i krastavaca i smatraju da bi se to moglo proizvoditi u Lici. Ipak i oni predlažu udruživanje malih proizvođača kako bi se količina povećala i kako bi proizvod bio što prihvatljiviji i Podravci. Gašpar smatra da je najavljena gradnja otkupne stanice kroz Razvojni centar odlična stvar. “To je to što lokalna zajednica treba radit, i i u Gospiću to radi, osigurati malim proizvođačima mjesto gdje će se to konfekcionirati. Razvojni centar je vrhunski kamen temeljac za cijelu priču. Bez obzira na Podravku, to je vrhunska stvar za domaćeg proizvođača“- smatra Gašpar koji hvali ideju gradnje Razvojnog centra s otkupnom stanicom u Gospiću.

Sada sve ovisi o potrebama budućih kooperanata. Bitno je udruživanje, bit je suradnja i umrežavanje proizvođača, dobra suradnja s lokalnim jedinicama , a Podravka je odškrinula vrata za suradnju. Nadamo se da sitno političarenje, jal i ostale gluposti koje se često dogode na terenu ovu priču neće pomrsiti.

Lika-express

Možda Vas zanima