Potpisan vrijedan ugovor o energetskoj učinkovitosti u Osnovnoj školi u Ličkom Osiku. Nažalost kasni se 4 ili 5 godina pa se postavlja pitanje što su radile bivše vlasti

Objavljeno: 13/08/2019

GOSPIĆ- U uredu gospićkog gradonačelnika potpisan je danas ugovor u  sklopu projekta Energetska obnova zgrade Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana,  između Izvoditelja radova TERMORAD d.o.o. i Grada Gospića. Ovim potpisom  počinje   provedba treće mjere energetske učinkovitosti odnosno  ugradnja kotla na biomasu sa svim pripadajućim radovima u vrijednosti 1 milijun i 300 tisuća kuna.  Ovim će se postupkom smanjiti negativni učinci na okoliš, a sve u svrhu ostvarenja doprinosa smanjenju potrošnje energije u zgradama javnog sektora što se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt Energetske obnove zgrade Osnovne škole Dr. Franje Tuđmana vrijedan je 5 milijuna i 200 tisuća kuna i u tijeku su radovi  kojima će se kroz četiri mjere ( povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice,  povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru i stropa prema tavanu, zamjena kotla na biomasu i  zamjena rasvjetnih tijela) smanjiti potrošnja energije u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđana. Konkretni, danas potpisani radovi vrijedni su 1,3 milijuna kuna, mjenja se postojeći kotao na lož ulje s kotlom za biomasu. Rok za izvršenje je 10 mjeseci i to bi trebalo biti dovoljno. Škola će imati dva pogonska energenta, odnosno neki načinom dobrog gospodara škola će moći mjenjati energent ovisno na primjer o cjenii energenta. Energetska ušteda vrijedna je skoro 800,000 kwh. Projekt je sufinaciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,1 milijun kuna, odnosno 40% vrijednosti.

Potpisnik Ugovora ispred Grada Gospića zamjenik gradonačelnika Ivica Tomljenović  kazao je kako vrlo je važno smanjiti potrošnju energenta te kako u tom smislu zaostajemo za ostatkom Europe koja je visok udio sufinanciranja u ovakvim projektima nudila još davne 2013./2014. godine. Ipak, Grad Gospić planira  naredne godine  obnoviti i zgradu u Budačkoj ulici kako bi se smanjila potrošnja energenata. U ime tvrtke Termorad d.o.o.koja je ovaj posao dobila putem natječaja javne nabave ugovor je potpisao prokurist Ivan Udženija.

Baš u ovakvim potpisivanjima ugovora i poslovima vidljivo je koliko se kasni s ovakvim projektima. Da je, i tu stvarno ne treba politizirati, ovakav ugovor potpisan prije 4 ili 5 godina grad bi sudjelovao s dvadesetak posto sredstava, sada je njegov udio na oko 60%. No, što je tu je, neke ranije vlasti ovakvim stvarima nisu pridavale puno pažnje, valjda su imali pametnijeg posla….

 

Lika-express

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima