Povijest i sadašnjost itekako uspješnog DVD-a Pazarišta

Objavljeno: 21/04/2018

GOSPIĆ- DVD Pazarišta slavi 15 godina postojanja. Aktivno je to društvo koje danas broji  140 članova, od toga 21  operativnog vatrogasca, te ima jednog stalnog zaposlenog vatrogasca-vozača kao voditelja Operativnog vatrogasnog dežurstva. Godišnji prosjek  DVD-a Pazarišta  je  oko 40 vatrogasnih intervencija različitog tipa. Današnji predsjednik DVD-a Pazarišta je Stjepan Rukavina, tajnik Juraj Rukavina a zapovjednik Branko Radošević. Grad Gospić financira im redovne djelatnosti a za vrijeme požarne sezone u Vatrogasnu postrojbu DVD Pazarišta zapošljavaju se sezonski vatrogasci.

DVD Pazarišta osnovano je  08.08.2003 godine  zahvaljujući entuzijazmu i želji grupe građana, predvođenih utemeljiteljima ovoga Društva, a to su: Karlo Starčević , Juraj Rukavina, Joso Vrkljan , Stjepan Rukavina, Ante Ćaćić, Milan Filipović, Nikola Rukavina, Marko Ćaćić, Mile Starčević, Pajo Šimić  i Magdalena Dundović uz strukovnu i operativnu potporu profesionalnih vatrogasaca jasno su definirani ciljevi i zadaci oko daljnjih aktivnosti društva. Za prvog predsjednika DVD Pazarišta izabran je Karlo Starčević, za tajnicu Magdalena Dundović a za prvog zapovjednika Stjepan Rukavina.

Na prostoru gdje kroz povijest nije bilo razvijeno dobrovoljno vatrogastvo uz razne skepticizme i nerazumijevanje okoline bez ikakve namjenske opreme ili uvjeta za rad izvijestili su nadležna gradska, županijska i strukovna tijela da su postali faktor koji se namjerava i želi baviti vatrogasnom djelatnosti.  Uskoro  organiziraju održavanje tečaja za osposobljavanje dobrovoljnih vatrogasaca i u prvoj grupi stručno osposobljuju 35 dobrovoljnih vatrogasaca. U prvoj godini operativnog djelovanja DVD Pazarišta odrađuje 45 intervencija.

Vatrogasna vozila u početku se parkiraju kod svojih operativnih članova koji su vozači u vatrogasnoj postrojbi DVD-a, u potpuno nehumanim uvjetima, gdje nastaju problemi sa održavanjem vozila pogotovo u zimskim mjesecima.

Izgradnja i prenamjena društvenog doma u Aleksinici kao prostornog centra naselja koja pripadaju gornjim i donjim Pazarištima u Vatrogasni dom DVD-a Pazarišta započela je 2009. godine uz suglasnost gradske uprave grada Gospića.

Od 2009. godine vatrogasna vozila smještena su u garažu Vatrogasnog doma u Aleksinici, a članovi DVD-a Pazarišta samostalnim radom su stvorili uvjete i prostor za normalan rad.

DVD Pazarišta postaje sve značajniji subjekt zaštite i spašavanja na području Grada Gospića, što je regulirano Procjenom ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija, Planom zaštite od požara i svim ostalim planskim dokumentima koji proizlaze iz pozitivnih zakonskih propisa.

Svaka lokalna uprava trebala bi biti sretna i zadovoljna da postoje takvi ljudi ili volonteri koji su znali dane i noći biti izloženi ekstremnim vrućinama, hladnoći, kišnim i snježnim padalinama, te svim ostalim vrstama ugroza , a rukovodstvo i zapovjedništvo bez ikakvih financijskih naknada preuzima na sebe vrlo veliku zakonsku odgovornost.

Posebnu zahvalu članovi DVD-a Pazarišta upućuju svojim obiteljima koje svaki put strepe da li će se njihovi heroji vratiti živi i zdravi sa vatrogasne intervencije, da im mogu oprati vatrogasni kombinezon ili namazati čizme, da ponovno budu spremni za obranu voljene Republike Hrvatske od svih vrsta ugroza.

 

Milan Tomašević

FOTO: DVD Pazarišta

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima