Priopćenje Hrvoja Račića

Objavljeno: 15/08/2016

LOVINAC- Član Hrvatske seljačke stranke, načelnik općine Lovinac i kandidat Narodne koalicije na nadolazećim parlamentarnim izborima Hrvoje Račić uputio je javnosti priopćenje vezano uz preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože. Račićevo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Kako je u Hrvatskoj u tijeku preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože koje se provodi u pet najugroženijih županija,  Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, u nadi da će na taj način bolest biti spriječena u Hrvatskoj, smatram da u ovom trenutku mjerodavne institucije trebaju poduzeti i druge korake kako bi se smanjila moguća šteta po hrvatsko stočarstvo.

U ovom trenutku pojedine zemlje iz našeg okruženja već su uvele zabrane uvoza živih goveda, svježeg mesa ,mesnih prerađevina i mlijeka iz zemalja u kojima je bolest zabilježena a posebno je zabrinjavajuće što se ta zabrana odnosi i na proizvode koji potječu iz zemalja u kojima je obavljeno preventivno cijepljenje kao što je slučaj s našom zemljom.  Takva  zabrana uvoza odnosi se i na  zemlje članice EU-a čime će hrvatskim stočarima biti zatvoreno tržište EU naredne tri godine što bi dovelo do nesagledivih šteta po hrvatsko stočarstvo pa čak i do uništenja sadašnjih izvoznika. 

Zbog toga javno pozivam hrvatsku diplomaciju na žurno uključivanje u rješavanje ovog problema kao i na dodatni angažman svih hrvatskih europarlamentaraca kako bi se moguća šteta na vrijeme smanjila na najmanju moguću mjeru.“-ističe se u priopćenju Hrvoja Račića.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima