Stilanova Lika- vrhunske rakije u kojima sada možete uživati i u kušaonici na obiteljskom OPG-u

Objavljeno: 30/12/2018

Kroz pet generacija i blizu stotinu godina  obitelj Vlainić iz Prvan Sela uzgaja voće i proizvodi rakiju. Začetnik cijele priče je Ivica Vlainić-Stilan. Danas, stotinjak godina kasnije proizvod njegovog praunuka Drage zove se Stilanova Lika. Proizvode više vrsta rakija za koje su dobili brojne nagrade. Bave se i turizmom, u staroj ličkoj kući uredili su kušaonicu,a uskoro će u njoj biti i pravi stari lički stan iz Stilanovog doba. Puno rade,ali kažu može se živjeti

PERUŠIĆ- Kraj je prosinca, tradicionalna sezona pečenja rakije u Lici već je prošla. No  u dvorištu, ili bolje rečeno na imanju  obitelji Vlainić u selu Prvan Selo pored Perušića širi se miris mlade  rakije i koma. Trenutno tri generacije ove obitelji bave se rakijom, nailazimo na  Dragu koji je i utemeljitelj ovog novog, modernog, obiteljskog posla i njegovog oca. Pomažu mu i sinovi koji nažalost u vrijeme našeg dolaska  nisu bili na imanju.    

   Cijela priča, ova nova i ozbiljna traje otprilike desetak godina. Da misle ozbiljno svjedoči i činjenica da sve što zarade ulažu dalje u tehnologiju. „Imamo dobar proizvod i cilj nam je imati dvije plaće, kupiti auto, poplaćati obaveze i normalno raditi. Ne ovisiti o politici i vanjskim čimbenicima već samo o svojim rukama. To mi je bio cilj i mislim da su i moji sinovi to prihvatili i idemo prema tome“- govori nam Drago. I njega, kao i ostale ličke voćare ograničava ličko vrijeme. No tome pokušavaju stati na kraj urednim kopanjem i obrezivanjem. Nema previše tretiranja,a pogotovo ne kemijom. „Mislim da se može živjeti. Jest da je država rigorozna. Za početak proizvodnje trebali smo ishoditi 42 vrste dokumenata kao da smo neka industrija“- ističe Drago i kaže da je pozitivna stvar smanjenje trošarina. No s druge strane brojne su druge stvari poskupjele.

   Vlainiće zatičemo kako  peku dunju. Ova godina je rodna i ispekli su rakija od oko 25 tona voća. Najprije je bila trešnja u probnoj proizvodnji, zatim višnja, šljiva, kruška, sada dunja pa će  i jabuka. Kada je u pitanju broj sadnica trenutno imaju 150 krušaka i dunja, stotinjak šljiva. A iz mjere 6,3 sada su, nedaleko kuće kupili parcela na 11,000 četvornih metara gdje će posaditi 500 novih sadnica šljive bistrice. Na njihovom imanju ovo je prva prava rodna godina, dok nije bilo tako voće su kupovali u Perušiću, Smiljanu i Buniću. Posebno je Drago zadovoljan s dunjom jer smatra da su jedni od hrvatskih specijalista baš za dunju. Za svoje proizvode dobili su već brojne nagrade.

   Na OPG-u se  bave turizmom,  a kaže Drago turizam prodaje priču. Za sada imaju kušaonicu u podrumu nove stare ličke kuće. Razmontirao je kuću staru 95 godina i napravio staru-novu kuću. To je kamena kuća s brvnima na katu i šimlom na krovu. Na katu će biti stan kakav je njegov pradid napravio prije 95 godina. Jedina razlika biti će naravno kupaona koju pradid nije imao. Proputovao je Drago veliki dio svijeta, kaže, „pametni ljudi ne moraju izmišljati, gledaš kako drugi rade i primjeniš na svome primjeru. Ne možemo mi kopirati Njemačku ili Austriju. Mi smo specifični,ali iz brojnih zemalja možemo učiti i primjenjivati. Tu mislim i na proizvodnju,ali i turizam“- govori Vlainić koji je inače 1993.godine osnovao Turističku zajednicu  Ličko-senjske županije, među prvima u Hrvatskoj. Smatra da se moglo puno više napraviti jer Lika ima dobre resurse. No već 20 godina samo se priča o resursima, potencijalima, baštini. „Izgubljeno vrijeme ne možemo vratiti, no sada trebamo ići malo bržim koracima“- ističe Drago koji smatra da se u Hrvatskoj itekako može i mora živjeti. Kušaonica je lijepo uređena, a brojni detalji otkrivaju tu tradicijsku obiteljsku proizvodnju rakija. Slike na zidu s Vlainićima iz nekih bivših generacija, makete rakijskih kotlova. Treba svakako svratiti na ovaj OPG kušati rakiju i uživati o odličnom ambijentu njihove kušaonice.

                                                   Milan Tomašević

Možda Vas zanima