U Novalji će se ove godine graditi čak 4 hotela, nijedan ispod 4 zvjezdice

Objavljeno: 16/06/2017

 Turizam je adut razvoja Ličko-senjske županije. Ta rečenica već je pomalo postala i floskula jer se s njom barata godinama,ali nekog sustavnog razvoja i nema. Za dobru turističku ponudu osim naše predivne prirode treba puno,puno više. Jedna od nužnih stvari su i smještajni kapaciteti. U pojedinim lokalnim jedinicama Ličko-senjske županije tu gotovo da i nema pomaka, a tamo gdje ih i ima  mali su.  Dobar primjer kako se razvija turizam već godinama je Novalja. No oni su, pogotovo ove godine i primjer kako se mogu povećavati smještajni kapaciteti.

 

GOSPIĆ- Gradonačelnik Novalje Ante Dabo kao dobar primjer navodi potez domaćeg poduzetnika Antona Šestana koji je kupio hotel Liburnija, malo ga dotjerao i nazvao Liberty. “Zahvaljujući njemu već ovu predsezonu osjećam da je taj malo preuređeni hotel pridonio da od uskrsnih blagdana imamo goste u hotelu, da su recenzije gostiju izvrsne i da je Anton oko sebe okupio mladu poletnu ekipu turističkih radnika koji uživaju u svom poslu. To je put kojim trebamo ići i na tome putu grad će dati svaku potporu“- govori nam Dabo. Inače Liberty će na godinu u detaljniju obnovu kako bi postao hotel sa 4 zvjezdice. U Novalji se mijenja trend gradnje, niču tri mala hotela svaki sa 70,80 postelja. Jedan će svoja vrata otvoriti na Staru godinu, drugi se gradi,a treći je građevinsku dozvolu dobio ovih dana. “To su kapaciteti i standardi od 4 zvjezdice kako smo odredili. Odnosno nema hotela ispod 4 zvjezdice“- kaže Dabo i ističe da ga posebno veseli što će i nekadašnji gradonačelnik grada Kastva, Dabin kolega i prijatelj, poduzetnik  Ivica Lukanović graditi u Novalji. On je prije nekoliko godina imao lokacijsku dozvolu za gradnju 105 apartmana. Odustao je od tog projekta i krenuo u priču hotela sa blizu 200 postelja. Gradnja će krenuti na jesen i već sljedeće turističke sezone u Novalji će u upotrebi biti hotel od 4 zvjezdice s kongresnom dvoranom, wellnesom i sadržajima koji će obogatiti turističku ponudu Novalje.

To je dakle plod sustavnog promišljanja i razmišljanja razvoja turizma. Tako će Novalja imati turističku ponudu na temelju vila, hotela i manjih turističkih elitnih kapaciteta. A do porasta gradnje hotela došlo je jednostavnom, mudrom  političkom odlukom. Naime u Novalji su komunalni doprinos smanjili za više od 10 puta. Rezultati su tu. I to je poučak i ostalim lokalnim jedinicama, možda privremeno izgubiti koju kunu smanjenjem nameta,ali u konačnici imati višestruku razvojnu korist.

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima