U Novalji održano Savjetovanje za uzgajivače koza i ovaca

Objavljeno: 28/10/2016

NOVALJA- Dvjestotinjak okupljenih uzgajivača ovaca i koza i stručnjaka iz područja uzgoja sudjelovalo je na dvodnevnom 18. Savjetovanju za uzgajivače ovaca i koza u Novalji u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira „Zaglava“.

Savjetovanje je godišnje mjesto okupljanja  uzgajivača ovaca i koza i proizvođača sireva s ciljem razmjene iskustava među sudionicima, informiranja i stjecanja novih saznanja iz svih aspekata relevantnih za područje uzgoja ovaca i koza, te tehnologije, prerade i proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka.  Sudionicima su prezentirane novosti koje se tiču proizvodnje mlijeka i sira, pravilnog deklariranja ovčjih i kozjih sireva, higijenske ispravnosti sireva, proizvodnosti stada, hranidbe i zdravstvene zaštite ovaca i koza. Predstavljen je i novi Pravilnik o pregledu sirovog mlijeka namijenjenog javnoj potrošnji, a prikazano je i stanje ovčarstva i kozarstva u EU s naglaskom na mogućnosti razvoja proizvodnje u Hrvatskoj. U sklopu provedbe EU projekta Grass Croatia sufinanciranog od strane Europske komisije, Goran Lipavić, dipl. ing., je prezentirao Agro-okolišne mjere Zajedničke poljoprivredne politike EU, Mjeru 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene. Uzgajivači imaju na raspolaganju sredstva iz programa ruralnog razvoja za ostvarivanja potpora za izvorne i zaštićene pasmine ovaca i koza, radi zaštite i poboljšanja okoliša na svom gospodarstvu, u sklopu cilja Zajedničke poljoprivredne politike EU za postizanja održive poljoprivredne proizvodnje, očuvanja biološke raznolikosti ruralnih područja, zaštite okoliša i očuvanja života na selu u skladu s prirodom.

Na ovogodišnjoj ocjeni sireva Stručno povjerenstvo za ocjenu, ocijenilo je ukupno 34 proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu u skladu s Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda. Dodijeljeno je 26 odličja: 11 zlatnih, 10 srebrnih i 5 brončanih. Na 17. Izložbi ovčjih i kozjih sireva najbolji sirevi su izloženi i ponuđeni na degustaciju. Dodijeljena su i priznanja proizvođačima najbolje ocjenjenih sireva i šampionima izložbe. Šampion ovčjih sireva je Zeleni bodul, proizvođača Mirjenka Mrakovčića iz Kornića, dok je šampion kozjih sireva proglašen sir Meki kozji sir sa šarenim paprom, proizvođača OPG Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke.

 

Eva Lučić Robić/HPA

Možda Vas zanima