HDZ obećava Hrvatsku u kojoj će svi biti ponosni

Objavljeno: 27/08/2016

HDZ je u Gospiću održao predizborni skup na kojemu je bio i predsjednik stranke. Bilo je i 6 kandidata s liste predvođenih domaćinom, predsjednikom ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinovićem i prvom s liste Brankom Juričev-Martinčev. Pobijedi li HDZ na izborima i ostvare li se obećanja koje su uputili Plenković i Juričev-Martinčev, Hrvate konačno očekuje blagostanje?

GOSPIĆ- Na putu iz Mostara prema Zagrebu predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković zastao je i u Gospiću kako bi s nekoliko kandidata sa stranačke liste pozdravio gospićke HDZ-ovce i predstavio im dio izbornog programa. Plenković je svjestan toga da je deveta izborna jedinica za njegovu stranku pobjednička. Očekuje da će stranka u ovoj izbornoj jedinici osvojiti 8 mandata, to je Plenkoviću znak da se nakon višemjesečnih turbulencija stranka konsolidirala. „To je pozitivno i poticajno,a sada je ključno napraviti dodatni korak“- kaže Plenković koji je obišao sve izborne jedinice. I u 10.jedinici on očekuje dobre rezultate pa bi Dalmacija, kako ju je on nazvao, dakle i Lika kroz devetu izbornu jedinicu dala 16 mandata što, očekuje Plenković, najavljuje stvaranje stabilne parlamentarne većine i stabilne vlade koja će ostvariti stranački program orijentiran budućnosti. „To je ključ ovog HDZ-a kakav ja predvodim, koji baštini svu našu tradiciju i povijest. Najjača smo hrvatska stranka što nam daje najveću odgovornost za budućnost Hrvatske“- ističe Plenković.

HDZ-ov program usmjeren je na gospodarski rast i razvoj, 5% gospodarskog rasta 2020.i 180,000 novih radnih mjesta. Do te računice Plenković dolazi preciznim izračunom želja Europske Unije, te mjerama koje će njegova Vlada, naravno ukoliko pobijedi na izborima,  provesti.

Plenković kaže da mu je glavni motiv, osim konsolidiranja HDZ-a, promijeniti političku kulturu u Hrvatskoj. „HDZ je uvijek bio predvodnik procesa u zemlji, sada smo predvodnik stavljanja Hrvatske na razinu europskih rasprava,a ne niskih osobnih diskvalifikacija, vrijeđanja, diletantizma, drzništva i vulgarnosti. Naš prioritet je Hrvatska u kojoj ćemo svi biti ponosni“- kaže on. Hrvati prema Plenkovića mogu birati između onih koji improviziraju, bezobrazni su i nesposobni, i onih koji su ozbiljni, imaju kvalitetan program i dokazane ljude. „To je izbor na rujanskim izborima“- smatra Plenković i odbacuje mogućnost stvaranja takozvane Velike koalicije za koju trenutno nema nikakve potrebe. Ipak, najavljuje partnerstvo sa strankama sa sličnim programima i svjetonazorima.  „Što naš rezultat bude uvjerljiviji brže ćemo i lakše formirati stabilnu vlast. Hrvatskoj je dosta eksperimenata i ja kao lider HDZ-a neću pristati da predsjednik vlade bude netko bez političkog i izbornog legitimiteta“- kaže Plenković i ističe da samo stabilna Vlada omogućuje boljitak građanima.

Osim Plenkovića na predstavljanju u Gospiću govorilo je i svih šest kandidata s liste,  koliko ih je došlo u Gospić, između njih i oba ličko-senjska HDZ-ovca Darko Milinović i Marijan Kustić.   Izdvojimo da je prva s liste Branka Juričev-Martinčev istakla da HDZ ima niz mjera koje mogu potaknuti na razvoj krajeve poput Like,  unaprijediti ravnomjeran razvoj zemlje i  potaknuti mlade da ostanu ovdje. „Mladim obiteljima,uz poticajnu stanogradnju, planiramo sufinancirati kredite za izgradnju obiteljskih kuća. Mladi će dobivati do 350,000 kuna izrazito povoljna kreditna sredstva za samozapošljavanje, a svi koji će zaposliti mladu osobu do 25 godina na neodređeno bit će oslobođeni plaćanja doprinosa. Obitelji koje imaju četvero ili više djece imati će poseban status, mladi i srednji poduzetnici dobiti će posebno poticajne mjere“- kaže ona i očekuje da će te mjere doprinijeti gospodarskom razvoju.

Iako se s pozornice u atriju gospićkog KIC-a nije moglo čuti previše o programu HDZ-a, moglo se čuti dosta obećanja. Ipak, čini se da je domaćim HDZ-ovcima koji su na ovaj skup u uobičajeno velikom broju,“pohrlili“ iz cijele Like najvažnije da stranka pobijedi jer kada bi god netko od govornika najavio izbornu pobjedu 11.rujna oduševljena masa bi dodatno zapljeskala i klicala.

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima