Lokalna zajednica pruža podršku mladima kako bi postali stvaraoci bolje budućnosti

Objavljeno: 23/03/2018

GOSPIĆ- U sklopu projekta Hrvatska stvara održano je još jedno predstavljanje projekta. Ovoga puta predstavnici tvrtke STEMI i Udruge Programerko kao predstavnice Code Cluba Hrvatska posjetili su grad Gospić gdje su prisutnima predstavili osnovne ciljeve projekta. Kao najvažniji, istaknuli su pokazati mladima kako neovisno o mjestu stanovanja u istraživanju i razvoju svojih ideja nisu sami. Podršku u provođenju projekta Hrvatska stvara pružila je i lokalna zajednica Ličko-senjske županije. Povezivanje mladih s lokalnom zajednicom iznimno je bitno jer im se šalje poruka kako znanje i podršku za razvoj vlastitih ideja mogu pronaći i u svom gradu, među svojim sugrađanima.

Događaj je otvorila Paula Perković, predsjednica Zajednice tehničke kulture grada Gospića,  a nazočne su uz nju pozdravili Ivica Radošević, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turića i Kristina Prša, zamjenica gradonačelnika grada Gospića. Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci – otkrio je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.

Nakon predstavljanja pojekta održana je hands on radionica za djecu. Na taj način predstaljena je Code Club inicijativa koja će služiti kao platforma za provođenje projekta. Novosnovanim Code Club klubovima u vlasništvu su ostavljeni STEMI hexapod roboti kako bi mladi mogli praktično primjenjivati stečena znanja. Osnivanjem Code Cluba školarci u Ličko-senskoj županiji imaju jedinstvenu priliku za besplatno razvijanje vještina i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja. Novi Code Club klubovi pokrenuti su zahvaljujući tvrtkama SPAN i Školska knjiga.

 Mladi koji se ne boje izazova i inovacija, koji su jedni drugima podrška, temelj su boljega društva sutra – istaknula je Ana Nikolić iz Udruge Programerko. Predstavljanjem projekta, mladi su dobili upravo to, priliku i prostor gdje u zajedništvu, u svojoj lokalnoj zajednici, mogu stvarati i razvijati vlastite ideje i potencijale. Gdje prije svega, u zajedništvu mogu učiti jedni od drugih i u suradnji se razvijati kao mladi istraživači, ali i kako osobe koje će činiti naše društvo budućnosti. Ono što lokalna zajednica pruži mladima danas, vratit će joj se sutra.

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na web stranicama www.hrvatskastvara.eu

Marin Trošelj

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

 

Možda Vas zanima