Pedijatri iz 3 županije okupili se u Gospiću

Objavljeno: 17/06/2016

 

Pedijatrijska krema iz Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije okupila se u Gospiću na 41.stručno-znanstvenom sastanku. Ne izostaje ni lička gostoljubivost pa će liječnici iz Gospića ponijeti odlična i ugodna iskustva

GOSPIĆ- Opća bolnica Gospić, odnosno Pedijatrijski odjel ove ustanove  domaćin je 41.stručno-znanstvenog  sastanka pedijatara iz 3 županije, Istarske , Primorsko-goranske i Ličko-senjske koje veže skrb Klinike za pedijatriju sa sjedištem u Rijeci. Ovakvi godišnji sastanci imaju svrhu razmjene iskustava koje pedijatri skupe tijekom godine. Radi se o području sa 100,000 djece u dobi od rođenje do punoljetnosti. Naravno sukladno broju stanovnika najviše djece, pacijenata i dolazi iz Primorsko-goranske županije, najmanje iz Ličko-senjske, no to ne znači da se našoj djeci pruža manje pažnje. Liječnici iz Rijeke sa iznimnim pohvalama govore o pedijatricama s područja naše županije, odnosno iz gospićke Opće bolnice. Naravno one to rade do razine koju im dopuštaju uvjeti, u trenutku kada ne mogu dalje, pacijente pošalju u riječku Kliniku. Nije to često,ali radi se o nekih stotinjak slučajeva godišnje.

Prim.dr. Neven Čače, pročelnik Dnevne bolnice s poliklinikom i voditelj Pedijatrijske kardiologije Klinike za pedijatriju riječkog Kliničko-bolničkog centra ističe da pacijenti  iz sve tri županije imaju vrlo dobru pedijatrijsku zaštitu koja je na tragu europskih pedijatrijskih zaštita i svake godine radi se iskorak dalje. „Naravno ograničavajući faktor su financije,a najveći problem je neizgradnja nove Sveučilišne bolnice koja bi stvorila i novi prostor i bolje uvjete za liječenje djece iz regije, odnosno iz ove tri županije“- kaže Čače.

Inače bolesti kojima se pedijatrija bavi mijenjaju  se. Prije su glavne bile zarazne bolesti, no Hrvatska se sada priklonila zapadnim načinima života pa su glavne psihičke bolesti kod djece ili njihovih roditelja. „Iako postoje trenuci u kojima hrvatska pedijatrija kaska, ipak smo na europskoj razini. Novi korak naprijed u pedijatrijskoj skrbi u ove tri županije dalo bi upravo građenje nove bolnice koja bi bila maternity care odnosno zgrada u kojoj bi bili smješteni i žene i rodilje i djeca po rođenju bez čega se ne može zamisliti daljnji razvoj medicine i zdravstva“-smatra  prof.dr.Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Ravnateljica Opće bolnice Gospić, pedijatrica po struci i domaćin simpozija dr. Sandra Čubelić iznimno je ponosna na događaj koji je u Gospiću okupio pedijatrijsku kremu ove 3 županije. „Kao pedijatar sam ponosna zato što imamo odličnu suradnju s klinikom na Kantridi, a njihove pohvale da su djeca koju pošaljemo njima odlično obrađena velika je pohvala cijelom odjelu i cijeloj bolnici“.- kaže dr.Čubelić. Gospićka bolnica vapi za liječnicima pedijatrima. Odnosno o „malim pacijentima“ skrbe dva pedijatra, trebalo bi barem još toliko. Ovaj stručni sastanak pedijatara nije samo prilika za razmjenu stručnih iskustava već i za upoznavanje kraja u koji su došli. Tako će i ovaj skup biti prigoda da pedijatri upoznaju Liku, ovoga puta konkretno Pećinski park Grabovača i Memorijalni centar Nikole Tesle, lički doručak i neizostavnu ličku janjetinu.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima