U Gospiću u ponedjeljak 11.prosinca predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića “Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.”

Objavljeno: 10/12/2017

GOSPIĆ- U ponedjeljak 11.prosinca u KIC-u u Gospiću od 18 sati biti će predstavljena knjiga “Hrvatske novinarske tragedije 1945.-1995.” Uz autora na predstavljanju knjige govoriti će i Andrija Hebrang. Dujmović je svoju knjigu predstavio i u Ličkom Osiku krajem travnja i za naš portal progovorio i o samoj knjizi,ali i o konstantnim pritiscima i ugnjetavanjima novinara kroz hrvatsku povijest u spomenutom razdoblju. Stradanje hrvatskih novinara u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata strašna je tragedija i epopeja o kojoj se ništa ili gotovo ništa ne zna. Upravo zato je Dujmovićeva knjiga važna kako bi razotkrila te strašne zločine i tragedije. “Statistika je upravo jeziva. Od 330 novinara koji su pisali u NDH 38 novinara je ubijeno nakon rata, 100 novinara dobilo je doživotnu zabranu pisanja, 131 je pobjegao van i tako spasio život, 45 je promijenilo profesiju pod pritiskom,a najveći dio završio je u alkoholizmu. Samo 27 novinara, od čega su 4 fotoreportera, je dobilo licencu. Odnosno čak 92% hrvatskih novinara bilo je zabranjeno nakon 8.svibnja 1945.godine“.-rekao je u travnju za Lika-express Dujmović.  Njegova knjiga donosi temeljitu analizu pisanja i sudbine novinara u vrijeme NDH.  Ona je reprint knjige autora Josipa Grbelje koji je naveo u knjizi da u povijesti svjetskog novinarstva nije postojala generacija koja je doživjela tako masovnu osudu i kaznu. Primjerice u zemljama koje su izmislile fašizam, Njemačkoj Italiji i Japanu,  nije stradalo toliko novinara koliko je stradalo u maloj i nerazvijenoj Hrvatskoj. “To je strašni pogrom i odmazda o kojoj se ništa ne zna. O hrvatskom novinarstvu danas, gotovo je nemoguće razgovarati bez ovih podataka i nije moguće objasniti zašto je ono danas takvo.I ovaj omjer od 10-ak posto desnih i 90% lijevih zapravo je zacrtan kundakom 1945.godine“-kaže Dujmović.Dujmovićeva knjiga doprinos je suočavanju s prošlosti, onakvom kakva je bila, bez cifranja. U knjigu su uvrštena i 1971.i 1972.godine kada je 50 novinara završilo na sudu i zatvoru,a 172 na crnim listama. Odnosno u prvih 25 godina komunizma 500 novinara likvidirano je, protjerano ili zabranjeno.

Dujmovićevu knjigu svakako treba imati i pročitati. Za početak svakako treba doći na ovo gospićko predstavljanje u KIC, u ponedjeljak 11.prosinca od 18 sati. 

 

Milan Tomašević

Možda Vas zanima