Večer domoljubne poezije u Lovincu

Objavljeno: 09/10/2019

LOVINAC- Povodom obilježavanja Dana neovisnosti u Kulturno informativnom centru Lovinac održana je 2. Večer domoljubne poezije. Ovu tradicijsku večer pred punom dvoranom okupljenih ljubitelja domoljubne poezije uljepšali su gosti: biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, prof. Ana Lemić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Gospiću, pjesnici Goran Jurković i Branimir Mikić, te članice recitatorske sekcije Osnovne škole Lovinac Nikolina Mataić, Marija Miletić, Isabel Krema i Marija Mercedes Krema.

Večer domoljubne poezije moderirala je prof. Ana Lemić. Na početku je biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u svojem vrlo nadahnutom istupu istaknuo vrlo veliki značaj domoljubne poezije koja se kroz svoju simboliku vjere, križa i ljubavi prema domovini suprotstavlja simbolima nasilja (puške, vile i sl.) koji su obilježili tešku i krvavu prošlost, a prisutni i danas u našem društvu. Također je pročitao vrlo emotivnu pjesmu mons. Mile Pecića „U Šajfarovom gaju“, posvećenu 51 nevinoj žrtvi Lađevca, koji su strijeljani 1944. godine.

Nakon toga prof. Ana Lemić nas je na poseban način provela kroz povijest domoljubne poezije na području naše domovine, a posebice na prostoru Lovinca, citirajući stihove naših poznatih domoljubnih pjesnika (Kranjčevića, Matoša, Cesarića, Tomičića i Budaka).

Stihove nekoliko svojih autorskih pjesama su vrlo emotivno recitirali pjesnici Branimir Mikić i Goran Jurković, koji se kroz priču i pjesmu prisjetio svoje škole u Kompolju kod Otočca, koja je nosila ime pjesnika „Silvija Strahimira Kranjčevića“, srušene 20. rujna 1991. godine. Potom su članice recitatorske sekcije Osnovne škole Lovinac Nikolina Mataić, Marija Miletić, Isabel Krema i Marija Mercedes Krema recitirale stihove autorskih pjesama Gorana Jurkovića  pri čemu su svi nagrađeni oduševljenim pljeskom prisutne publike.

Na kraju je sve okupljene do suza je ganuo Lovinčanin Pavao Krpan recitirajući stihove domoljubne pjesme Pere Budaka, nakon čega se prigodnim riječima obratio i domaćin, načelnik općine Lovinac Ivan Miletić.

Zahvalio se svima na sudjelovanju u ovoj drugoj, već tradicionalnoj večeri domoljubne poezije u Lovincu, najavio da će se iste i dalje nastaviti održavati u općini Lovinac, te pozvao sve nazočne na prigodno druženje.

Što reći na kraju. Jedinstvena večer, ugođaj poseban, emocije burne, pokoja suza i želja da se ova jedinstvena tradicija i manifestacija nastavi i dalje u čast naše domovine. Osjećali smo se vrlo lijepo i ugodno, a posebna zahvala gđi. Ani Miletić, ravnateljici KIC-a Lovinac, na organizaciji i provedbi ove nadasve lijepe i emotivne večeri.

Goran Jurković

Možda Vas zanima