Predstavljena Poučna staza od Kruškovca prema Ziru

Objavljeno: 11/06/2016

U Kruškovcu je otvorena Poučna staza ličkog krajolika i baštine koja bi trebala dovesti do revitalizacije ovoga sela i iskorištavanja turističkih i gospodarskih potencijala ovoga dijela Like

GOSPIĆ- Kruškovac, selo na području  grada Gospića uz administrativnu granicu s općinom Lovinac, smiješteno nedaleko, vizualno i planinarski atraktivnoga Zira,  živi život klasičnog ličkog sela- izumire. Naime, na 45 kućnih brojeva koliko ih selo ima, stalno živi svega 12 stanovnika. Dramatično je malena i upozoravajuća brojka da ličko selo, jedno po jedno i malo po malo izumire. Brine li to sve one,a tu pogotovo mislimo na političare kojima su puna usta povratka, ostanka na ognjištima, revitalizacije sela, održivoga razvoja?Teško da, da. Ali brine neke druge, na primjer Udrugu Zajednica i razvoj „ZIR“. Udruga je osnovana prije godinu dana i već je dobila financiranje dva vrijedna projekta, jednoga u Gospiću,  drugoga u samome selu.

Taj drugi projekt, „Poučna staza ličkog krajolika i baštine“ koja veže selo Kruškovac i brdo Zir predstavljena je danas. Udruga je ovaj projekt realizirala s ciljem širenja ideje o potrebi očuvanja okoliša, promicanja ekologije i razvoja lokalne zajednice. Uređena je  ekološko-edukativna staza kroz selo, u smjeru Zira postavljeni su edukativni  panoi i putokazi. Predsjednica Udruge Maja Lang Balija, inače kruškovačka snaha koja živi u Zagrebu, kaže da je udruga kandidirala projekt na natječaj zaklade  „Adris“ i na sreću dobila sredstva. Osnovna intencija Udruge ZIR bila je revitalizirati selo, raskrčiti putove prema njivama i bunarima. Željeli su urediti krško područje i tu silnu bioraznolikost predstaviti javnosti. Projekt je vodila Sanja Gostimir Mezić koja je iz Kruškovca po majci. Provodila je predivne dane djetinjstva u Kruškovcu i kaže, morala je nešto napraviti da ovo selo ne propadne. Na sreću ove dvije vrijedne žene koje imaju punu podršku obitelji i ono malo sumještana što ih ima, ističu da ovo što su napravile u godinu dana nije sve i da su u pripremi novi projekti. Želja im je potaknuti  Kruškovčane razasute po cijelome svijetu da se vrate u ovo selo.

Dobru poruku i njima, ali i svima onima koji u bilo kojem kontekstu govore o povratku na ognjišta dao je Tomo Bukovac, koji je na otvorenje poučne staze došao iz velebitskoga sela Kutereva rekavši „nije isto sanjati o Lici i buditi se u Zagrebu ili buditi se ovdje. Lička su jutra najljepša“.

Inače poučna staza u do sada napravljenom poslu završena je u duljini od 3 i pol kilometra i u njoj su obuhvaćene sve zanimljivosti, odnosno stanišni tip šume, potoci i ponornice, estavele koje su značajne zbog autohtonih životinja. U  centralnom dijelu sela želi se predstaviti tradicijsku i kulturnu baštinu. Želja im je potaknuti i turistički razvoj Kruškovca. Nadamo se da će u tome uspjeti. Izuzev načelnika susjedne općine Lovinac Hrvoja Račića,na otvorenju staze nije bilo predstavnika  lokalne i regionalne samouprave. Naravno, nije bilo niti predstavnika  nadležnih turističkih zajednica. Nadamo se da su preskočili samo otvorenje staze , te da će se s vremenom ipak aktivno uključiti u razvoj ovog i nekih novih projekata, ovoga i nekih drugih sela. Turističkog i gospodarskog potencijala ima, samo ga treba pronaći i pomoći izlaskom na teren pa tako i na kišu, koja je ove lipanjske subote  „oprala“ domaćine i goste ovog simboličnog otvorenja, a ne samo sjediti u uredima i deklarativno davati podršku i prodavati priče bez pokrića.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima