DOBRA VIJEST: Grad Gospić europskim sredstvima potiče zapošljivost nezaposlenih građana

Objavljeno: 03/09/2018

 Odlična praksa gospićke gradske vlasti koja traje već nekoliko mjeseci, a to je prikupljanje bespovratnih sredstava, nastavljena je i danas. Gradonačelnik Starčević potpisao je ugovor vrijedan skoro pola milijuna kuna za zapošljavanje marginaliziranih skupina. Kroz projekt će 30 nezaposlenih osoba marginaliziranih skupina steći znanja i vještine kroz verificirane programe za obrazovanje odraslih. Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša kaže da je  povlačenje europskih sredstava, otvaranje radnih mjesta i briga za  građane i grad prioritet  ove gradske vlasti

GOSPIĆ-  Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom „Odškrinimo vrata zapošljavanju“ temeljem kojeg je Gradu Gospiću dodijeljeno 478.758,40 kuna bespovratnih sredstava. Sredstva su dodijeljena iz Europskog socijalnog fonda u 100 % iznosu u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“na poziv „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“ s ukupno ostvarenih 110 bodova.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao Upravljačkim tijelom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao Posredničkim tijelom razine 2.

    Projekt se provodi u partnerstvu sa Pučkim otvorenim učilištem „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića koje će osiguratI stručno-iskustvenu pomoć u provedbi projekta pa je na potpisivanju ovoga ugovora bila i ravnateljica spomenute ustanove Irena Peša.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, a cilj projekta je kroz jačanje stručnih znanja i vještina povećati mogućnost za zapošljavanje 30 nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina s područja Gospića koji će kroz provođenje odabranih verificiranih programa za obrazovanje odraslih unaprijediti svoja znanja i kompetencije i postati konkurentniji na tržištu rada te na taj način umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva.

 Kroz projekt će 30 nezaposlenih osoba, pripadnika marginaliziranih skupina s područja Gospića, steći znanja i vještine kroz verificirane programe za obrazovanje odraslih. Grad Gospić raspisao je Javni poziv za iskaz interesa kojim poziva zainteresirane pripadnike ciljnih skupina da se prijave.Završetkom obrazovanja pripadnici ciljne skupine steći će javnu ispravu s mogućnosti upisa u e-radnu knjižicu.

Nakon potpisivanja ovoga ugovora zamjenica gradonačelnika Kristina Prša rekla je da je potpisivanjem ugovora za projekt “Odškrinimo vrata zapošljavanju” u vrijednosti od pola milijuna kuna Grad Gospić  nastavio dobru ovogodišnju praksu povlačenja europskih sredstava.  “Projekt je namijenjen nezaposlenim osobama s područja grada. Cilj je educiranje i osposobljavanje nezaposlenih osoba, odnosno usvajanje novih vještina, zanimanja, kako bi im pomogli da lakše dođu do posla. Pozivam sve nezaposlene osobe koje žele promijeniti zanimanje i naučiti nove vještine da nam se jave u Gradsku upravu. Kako sam rekla ovaj je projekt nastavak onoga o čemu promišljamo i na čemu radimo u Gradu Gospiću, a to je zapošljavanje teže zapošljivih osoba. Podsjetimo se da smo kroz projekt “Zaželi”osigurali 5 milijuna kuna sredstava za zapošljavanje 30 žena starijih od 50 godina, te koordinatora i voditelja projekta. 

Osim toga 3 milijuna kuna osigurana su za projekt revitalizacije i uređenja Jasikovca, a kreću i radovi uređenja dječjih igrališta u vrtićima u Gospiću i Ličkom Osiku. Sve to nas kao tim neizmjerno raduje jer ovi su projekti upravo ono na čemu smo, između ostalog, prvu godinu mandata radili, a što se zapravo sad, potpisivanjem ugovora, i vidi. 

Povlačenje europskih sredstava, otvaranje radnih mjesta i briga za naše građane i grad prioritet je ove gradske vlasti” – kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

 

GRAD GOSPIĆ/Milan Tomašević

Možda Vas zanima