Konačno voda u Velikoj Plani!!!

Objavljeno: 07/08/2018

VELIKA PLANA- Paradoksalno,ali istinito,  Velika Plana, podvelebitsko selo na području Pazarišta godinama, iz obližnjih izvora, opskrbljuje Gospić i okolicu, pitkom vodom,a samo je vodu dobilo tek danas. Dolazimo u selo, nema previše kuća, nema ni previše stanovnika,ali pitka voda, ili bolje rečeno sigurna vodoopskrba bila im je nužno potrebna. Pogotovo je to bitno kod jedne kuće u kojoj živi mlada obitelj s dvoje male djece. Pa nije li i pitka voda jedan od temelja demografske obnove? A eto, u Velikoj Plani to se događa tek sada, 2018.godine.

Tijekom srpnja i kolovoza 2018.g. izgrađen je priključni cjevovod odnosno ogranak prema zaselku Velika Plana koji je spojen na postojeći cjevovod izvorišta Ričina-Pećina. Dužina novopostavljenog cjevovoda iznosi 550m, cijevi su profila 75mm, a njegovom izgradnjom je u ovom trenutku omogućeno priključenje na vodoopskrbni sustav za 7 domaćinstava u južnom dijelu navedenog zaselka. Ukupna vrijednost radova iznosi nešto više od 135.000kn od čega je 70% iznosa financirano sredstvima Naknade za razvoj, a ostatak od 30% učešćem Grada Gospića. Priključenje domaćinstava započeti će kroz nekoliko dana odnosno odmah po podnošenju zahtjeva za priključenje. Iako je preostali dio Velike Plane vrlo zahtjevan za izvođenje vodoopskrbne mreže iz razloga velike visinske razlike u odnosu na izgrađeni dio, izgradnjom ovog cjevovoda ostvarene su sve pretpostavke za eventualni produžetak mreže. U svome skladištu Usluga d.o.o. kao isporučitelj vodnih usluga ima pripremljene crpke za povišenje tlaka kao tehničko rješenje za svladavanje spomenutih visina“.- doznajemo od Vladimira Šulentića iz Usluge.

U Velikoj Plani je i gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenikom Ivicom Tomljenovićem, direktor Usluge Milan Devčić. Lijepo je vidjeti sretna lica i njih,ali i mještana, seljana, jer  eto,  u ovo moderno vrijeme,  događa se da netko konačno dobije pitku vodu. I to ne netko, nego žitelji sela kojima vodovod za Gospić “prolazi kroz dvorišta” ,a oni sami nikada se do danas nisu mogli spojiti na njega. A da se sreća i situacija često poigraju s ljudima govori i činjenica da je ovaj dio sela taman jučer ostao bez vode kojom se koriste iz jednog od velebitskih izvora. Taj izvor koji im inače već godinama daje samo blatnjavu vodu presušio je ovih dana. Doznajemo da će uskoro pitku vodu dobiti još neki zaseoci na području Gospića koji je nemaju. Lijepa vijest za sve, zar ne?

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima