“Kulturna ruta Nikole Tesle”, ideja koja bi konačno mogla valorizirati lik i djelo svjetskog znanstvenika rođenog u Lici

Objavljeno: 31/01/2019

GOSPIĆ- “Kulturna ruta Nikola Tesla” novi je projekt, ili bolje rečeno ideja predstavljena, naravno, u Memorijalnom centru Nikole Tesle. Tesla je globalna tema koja povezuje cijeli svijet. Tako bi to trebala i kulturna ruta. Inače kroz Hrvatsku za sada prolazi 9 ruta, potencijal je njih 15,16, no niti jedna ne polazi iz Hrvatske. Ova, Teslina kulturna ruta potekla bi upravo iz Hrvatske. Cijela ideja kreće iz Ministarstva turizma, grada Gospića i  Turističke zajednice Ličko-senjske županije. Sve to odvija se pod palicom Tur kultura– Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute, te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo . Inicijativa je to za formiranje i certificiranje europske međunarodne kulturne rute. U Hrvatskoj postoji čak 28 udruga koje se bave Nikolom Teslom, no sada se pokušava povezati razne institucije koje se na neki način bave Nikolom Teslom. „Ovo je kulturno turistički projekt, cilj je kreiranje rute koja bi možda krenula iz Hrvatske i naravno ishođenje kasnije europskih sredstava kroz različite fondove i nacionalne suradnje“- kaže Dijana Katica iz Kluba članova selo.  Veliki je to projekt koji je sada praktički u začetku,ali bi u konačnici mogao postati veliki i kulturni i turistički adut ličkog i hrvatskog turizma i pokazivanja kulturnog bogatstva. Dijana Katica iz Kluba članova selo kaže da je ovo jedna od niza inicijativa za formiranje ovakve rute.

Na skupu su bili predstavnici turističkih i kulturnih institucija iz Ličko-senjske , Šibensko kninske i Karlovačke županije, brojnih znanstvenih institucija. Jedan od bitnih dionika je i grad Gospić čiji je gradonačelnik Karlo Starčević rekao da grad ima veliki projekt širenja Memorijalnog centra i izvan sadašnjih gabarita na znanstveni centar jer Tesla kao čovjek 21.stoljeća to i zaslužuje.

Ovaj današnji sastanak tek je inicijativa,stvari su krenula s mrtve točke a mogao bi biti početak velikog projekta jer Tesla je uistinu svjetski čovjek, ili kako kaže Katica „Tesla nije ni moj ni vaš, Tesla je baština sviju nas, pokušajmo staviti glavu zajedno i ajmo pokušati certificirati međunarodnu rutu“.

Lika-express

Možda Vas zanima