Surova stvarnost:po razvijenosti Ličko-senjska županija pri nacionalnom dnu, po klijentelizmu uvjerljivo prva!!!

Objavljeno: 28/01/2018

Siječanj, prvi mjesec u godini koji uvijek nekako posluži za analizu prethodne godine ili određenog, kraćeg ili dužeg razdoblja, pokazao je dvije surove stvarnosti. Jedna je da je Ličko-senjska županija među najnerazvijenijima u Hrvatskoj. Takvu sudbinu dijeli i većina naših općina i gradova. Pošto je taj izračun važan za svrstavanje u nerazvijena, pa samim time i potpomognuta područja neki naši političari iz toga žele izvući dobro. No bojimo se da tu nema puno dobroga. Druga surova stvarnost je da smo po klijentelizmu, neki će reći po uhljebljivanju, na samom nacionalnom vrhu. O ova dva statistička izračuna ovih dana pisao je i portal likaclub.eu, linkove možete pronaći u nastavku teksta.

GOSPIĆ- Prema novoj tablici indeksa razvijenosti za županije, županije su podijeljene u četiri skupine – dvije iznadprosječne i dvije ispodprosječne skupine koje će imati status potpomognutih područja.

U iznadprosječnoj skupini nalazi se devet županija. Najrazvijenija županija je Grad Zagreb, a slijede je redom  Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Zagrebačka i Primorsko-goranska županija. U drugoj skupini razvijenih županija nalaze se Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska i Međimurska županija.

Ličko senjska županija nalazi se u ispodprosječnoj skupini. Od 12 nerazvijenih županija, najmanje nerazvijena je Krapinsko-zagorska županija, a slijede je Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Karlovačka, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pri dnu popisa nerazvijenih županija nalazi se Ličko-senjska županija. Od Ličko-senjske županije manje su razvijene samo tri županije – Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija koja je ujedno i najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.

Prema stupnju indeksa razvijenosti hrvatske općine i gradovi se razvrstavaju u osam skupina – četiri iznadprosječne i četiri ispodprosječne skupine.

Na popisu razvijenih jedinica lokalne samouprave nalaze se tri lička grada i dvije općine. Novalja se nalazi u najrazvijenijoj osmoj skupini i 36. je najrazvijenija jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.  Gospić se nalazi u solidnoj 6. skupini razvijenih jedinica lokalne samouprave. U petoj razvijenoj skupini se nalaze se grad Senj te općine Karlobag i Plitvička jezera

Sve ostale ličke općine i gradovi nalaze se u skupini nerazvijenih jedinica lokalne samouprave i imat će status potpomognutog područja. U četvrtoj skupini, onoj koja je najbliže razvijenima, ali ipak još uvijek pripada u nerazvijena područja, nalazi se grad Otočac. Općina Lovinac nalazio se u trećoj skupini nerazvijenih gradova i općina. U drugoj skupini nerazvijenih nalazi se općina Perušić. U najnerazvijenijoj 1. skupini nalaze se čak četiri ličke općine – Brinje, Udbina, Vrhovine i Donji Lapac. Općine Vrhovine i Donji Lapac nalaze se na samom kraju ljestvice i od njih je manje razvijeno samo 5 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

IZVOR likaclub.eu

   Druga zanimljiva priča vezana uz Ličko-senjsku županiju jest ona o indeksu klijentelizma, netko će reći i uhljebljivanja, koji je izračunao poslovni tjednik Lider. Naime Prema poraznim podacima Lidera, prosječni indeks klijentelizma u Hrvatskoj iznosi 0, 43. Prema tome, na 100 zaposlenih u realnom sektoru u Hrvatskoj dolaze 43 zaposlenika koji rade u državnim i lokalnim tvrtkama. Indeks klijentelizma se razlikuje od županije do županije.

Indeks klijentelizma manji od nacionalnog prosjeka pokazuju razvijenije županije poput Primorsko-goranske, Grada Zagreba, Koprivničko-križevačke, Istarske, Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske. Najveći indeks klijentelizma pokazuju županije koje su najviše stradale u Domovinskom ratu – Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska i Zadarska, a na samom vrhu tablice indeksa klijentelizma nalazi se Ličko-senjska županija. U Ličko-senjskoj županiji  indeks klijentelizma iznosi poraznih 0,75.

IZVOR: likaclub.eu

 

Možda Vas zanima