Sadržajan Aktualni sat na sjednici gospićkog gradskog Vijeća

Objavljeno: 01/02/2018

Za razliku od prijašnjih nekoliko sjednica Vijeća Grada Gospića kada bi aktualni sat bio ispunjen isključivo politiziranjem, bez puno pravih, vijećničkih pitanja  bitnih za grad i građane, sinoć je bilo koliko toliko drugačije, postavljeno je i nekoliko pitanja o komunalnoj i društvenoj infrastrukturi u gradu.

GOSPIĆ- Vlatka Devčić Stilinović (HDZ), pita što je s uklanjanjem opasnih, trošnih , starih građevina koje su opasne po život.  Gradonačelnik Karlo Starčević odgovara da na prostoru grada postoji oko 420 građevina koje su snimljene. „Imamo problema s nekadašnjim Ministarstvom obnove jer je to u njihovoj domeni. Od toga imamo dvadesetak građevina koje nisu oštećene u ratu. Svim ljudima čije smo adrese našli, osim gospodina koji je do Učeničkog doma,  uputili smo dopis da se to riješi i da se to dovede u red. Za druge građevine zaduženo je Ministarstvo obnove i oni su rekli da će to riješiti. No problem je zbrinjavanje građevinskog otpada. To je u tijeku,a nadam se da ćemo već u petak dobiti dobre vijesti iz Ministarstva.  Grad nema sredstava  za nabavku drobilice građevinskoga opada koja stoji oko 30 milijuna ura. No, ima naznake da će stroj kupiti Ministarstvo“- kaže gradonačelnik.

Zdravko Župan (HSS) -pita iza cestu Klanac-Dunjevac-Žitnik-Gospić  uz  koju Hrvatske šume vrše sječu i stanje je toliko loše da pojedini mještani ne mogu prići svojim kućama. Zamjenik gradonačelnika Ivica Tomljenović odgovara da se razgovaralo s predstavnicima Hrvatskih šuma. „Grad Gospić održava cestu od Žitnika do Dunjevca, od Dunjevca do Malog Žitnika put je u vlasništvu Hrvatskih šuma,a onda opet ide nerazvrstana cesta“- kaže Tomljenović i dodaje da je dio puta već saniran, a uskoro će se dio puta i asfaltirati, pa će se možda obnavljati i Žitnički most.

Jadranku Pejnović (HDZ)  zanima gradonačelnikova suradnja s čelnicima Mjesnih odbora. Gradonačelnik kaže da surađuje odlično, dio Mjesnih odbora predstavnici grada su posjetili i organizirali zbor građana,a predstavnici odbora su kontaktirani tijekom stvaranja proračuna. Pejnović pak odgovara da ona ima drugačije informacije, da se klub HDZ-a sastao u zadnje vrijeme sa predstavnicima 80% Mjesnih odbora i da su skoro svi imali istu kritiku, da nema službene suradnje s gradom.

Ivan Bronzović (HDZ) opet se osvrnuo na pivovaru gradonačelnika Starčevića. „Jedni govore dosadni ste s tim, pustite, drugi govore nastavite dalje, kako se neki moraju držati zakona,a neki ne.  Pita me jedan poznanik, Vaš simpatizer s čim ćete sada napadati gradonačelnika kada je prenio osnivačka prava. Nećemo s ničim, jako nam je drago i molim da se ta informacija potvrdi“. Starčević se najprije Bronzoviću zahvalio na promociji njegova piva, a onda rekao da nije prenio osnivačka prava jer za to nema potrebe“.

Petar Đapić (HDZ) pita koji su kriteriji presudili u natječaju za novu pročelnicu (Ivana Kaleb Asić) i direktora Komunalca (Milan Mataija). „Direktora Komunalca premjestili smo s mjesta gdje nije imao puno obaveza i postavili ga na mjesto direktora Komunalca. Smatramo da je on jedan od najsposobnijih ljudi u gradu. Sve priče koje govore kako je današnji direktor Komunalca uhljeb padaju u vodu. Sretan sam što imamo direktora koji je odgovoran, kvalitetan i zna“- odgovara Starčević. No, Đapić ipak smatra da je najvažniji kriterij Mataijine zasluge u predizbornoj kampanji.

Ivana Nekića (HSP)  zanima kako grad funkcionira kroz privremeno financiranje. Gradonačelnik Starčević kaže da je puno obaveza koje se trebalo napraviti. Ima i jedna dobra stvar jer zahvaljujući onima koji nisu donijeli proračun grad je štedio kao nikada do sada. On je spomenuo nekoliko projekata koji su trebali biti potpisani u siječnju. Primjerice nogostup od ulice dr.Ante Starčevića do Osnovne škole za koji je MUP odobrio milijun kuna. Upitna je izgradnja Spomen obilježja Ljubovo jer se mora raspisati natječaj za radove. Vrstan projekt je rekonstrukcija ceste Vaganac-Kruščica vrijedan oko 5 milijuna kuna pri čemu su sva sredstva iz EU fondova. Tu je i Digitalni park Tesla u Smiljanu za koji je projektiranje trebalo već krenuti, no nije se mogao raspisati natječaj. Tako je i sa otkupom zemljišta za ugostiteljski objekt uz Teslin Memorijalni centar. Stanje bez proračuna koči i jedan vrijedan projekt vezan uz osnovnoškolce. Tu je i cesta Barlete-Calcit vrijednu više od 4 milijuna kuna pri čemu dvije trećine fianncira Calcit, no ni to se nije moglo potpisati.

Anela Serdar Pašalić (HDZ) pita koji su to razvojni prioriteti bitni za Lički Osik. Odgovorila joj je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja kaže da mlade svugdje muči stambeno pitanje. U Ličkom Osiku postoje brojni prazni stanovi koji su u državnom vlasništvu. Povećan je broj stanova za mlade obitelji zahvaljujući dobroj suradnji s državnim tijelima. .Obitelji naravno zanima i posao,  Prša se nada da će i tu biti odličnih vijesti jer u tijeku su pregovori za pokretanje više investicija.

Marijan Brkljačić (HSP AS) pokazao je fotografije koje pokazuju velike opasnosti za građane, od pasa lutalica, preko pasjeg  izmeta koji je vidljiv na svakom koraku, pa sve do opasnosti od primjerice jednog stabla preko zgrade županije ili do otvorenih strujnih vodova na glavnom gradskom trgu pa do raznih rupa i stupića u pješačkim zonama. Tu su i opasne zgrade, primjerice zgrada HAK-a. Gradonačelnik Starčević odgovara da je i on puno toga vidio i snimio, no ne može on i njegovi zamjenici tjerati pse po gradu. No sve druge primjedbe su uzete u obzir i riješit će se u narednih desetak dana.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima