SDP i HDZ zajedno protiv Ante Franića?

Objavljeno: 06/12/2016

U Gospiću se sastalo Antikorupcijsko povjerenstvo. Raspravljalo se, ili pokušavalo raspravljati, o nekoliko tema koje su u opisu posla ovoga tijela. Ipak, sve je bilo obojeno politikantstvom, te napadima na predsjednika povjerenstva Antu Franića koji je, prema ostalim članovima, organizirao sjednicu bez materijala. S druge strane Franić poručuje „neće me zastrašiti“

GOSPIĆ- Sjednica Antikorupcijskog povjerenstva Ličko-senjske županije pokazala je sve ono najgore što prati politiku, svrstavanje na jednu ili drugu stranu, izvrtanje podataka, izbjegavanje tema, napadanje svih na jednoga,a ovoga puta zahvaljujući članici povjerenstva Dragici Rajković i nešto što se u ličkoj politici do sada činilo nemogućim, apsolutnu suradnju SDP-a i HDZ-a. Na sjednicu je došao i župan Milan Kolić koji smatra da je ranije trebao biti upoznat i sa dnevnim redom, te pozvan na sjednicu, no on je došao na nju na poziv članova povjerenstva tek kada je sjednica započela. Sjednicu je inače sazvao predsjednik povjerenstva Ante Franić iz HSLS-a, u povjerenstvu su dva člana iz HDZ-a kao članovi skupštine Katarina Milković i Marijan Kustić,  te Branislav Šutić koji je u povjerenstvo imenovan kao predstavnik javnih uglednika kao i Zrinka Rosić, no on je više puta istaknuo da je tamo isključivo kao član HDZ-a. U povjerenstvu su još i spomenuta Dragica Rajković (SDP),Đorđe Gvozdić (SDSS) i Nezavisni član skupštine Stjepan Ćaćić. Na sjednici nije bio Željko Nekić (HSP-AS). Već sam početak sjednice pokazao je da će ona ići isključivo politikantskim putem i to gotovo od svih članova povjerenstva. Puno vremena sjednice potrošilo se i na to jesu li materijali za sjednicu potpuni ili nisu i tko je tu zakazao, predsjednik povjerenstva Franić ili županijske službe. Članovi povjerenstva pobunili su se jer trebaju razgovarati o Planu rada, a materijale za to nisu dobili. Tijekom sjednice Povjerenstva razgovaralo se i o zapošljavanju u županiji pri čemu se moglo čuti da su  u županiji zaposlene 4 osobe, plus još 4 u Odjelu za graditeljstvo koji se zbog poslova legalizacije morao ojačati. U županiji po sistematizaciji ima 88 radnih mjesta, popunjeno je njih 69. „Možda nekome smeta veliki broj mladih ljudi u županiji. No tu se radi o programu stručnog osposobljavanja kojih je trenutno tridesetak u županiji, a kroz program je prošlo više od 100 osoba koji su tako stručno osposobljeni“- kaže župan Kolić. On nadalje ističe da se kroz sve ovo vidi da u županiji nema uhljebljivanja. Na sjednici se moglo čuti i da je sukladno Zakonu o stečaju stečaj nad Radio Gospićem pokrenut zbog polugodišnje blokade računa, a pokrenuli su ga suvlasnici. Županija sukladno Programu javnih potreba financira određene medije,a na konkretno Franićevo pitanje jeli medijima isplaćeno više novca nego što je predviđeno programom, Kolić je odgovorio da je za promidžbu i informiranje isplaćeno oko 150,000 kuna.

Tijekom sjednice Dragica Rajković donijela je papir koji je ona potpisala i u kojemu ističe da nema duga prema državi. Skoro svi članovi spremni su potpisati takav papir. Koja je bila njena prava namjera i zašto je donijela jedan takav papir koji članovi povjerenstva bez problema mogu potpisati jer tko će provjeravati istinitost te izjave, teško je reći. Ipak, iskristaliziralo se da je njena osnovna namjera bila doći do informacije duguje li Franić osobno kakav novac. On je to odbacio, i sam kaže da može mirne duše potpisati papir jer ne duguje ništa.

Po završetku sjednice Ante Franić rekao nam je da je bilo jasno od samog početka sjednice da će rad biti opstruiran, a najbolji dokaz su napadi Dragice Rajković. „U svim svojim djelovanjima na sjednici ona je napadala isključivo mene, a u niti jednom trenutku nije posumnjala na moguće krive podatke koji su dostavljeni na sjednici“- kaže Franić. „Ja posustati u svome radu sigurno neću, neće me zastrašiti. Stvorena je organizacija koja ima za cilj uništiti mene kao osobu i prikazati me u javnosti kao nekorektnog i nekvalitetnog čovjeka. Dok ja u županiji tražim podatke o određenim službenicima, a oni se pozivaju na zaštitu osobnih podataka, s druge strane o meni i mojoj obitelji iznose se podatci koji su podložni zaštiti prava osobnih podataka. Sad treba početi sumnjati u korupciju cijelog sustava, ne samo županije već i ostalih institucija vezanih na funkcioniranje javnog života unutar županije“- ističe on. Smatra da je spuštanje rada Povjerenstva na osobnu razinu dokaz da u županiji nešto ne štima i da su problemi jako duboki.

 

Milan Tomašević

Fotogalerija

- klikni na sliku za uvećanje

Možda Vas zanima