Sportsko-humanitarni spektakl u Perušiću

Objavljeno: 15/07/2016

U subotu 23.srpnja Perušić će biti mjesto velikog sportsko-humanitarnog spektakla. Prijavljeno je više od 500 natjecatelja koji će nastupiti ma jedinstvenoj utrci Lika cave trekk

 

PERUŠIĆ- Približava se najveći sportski događaj u Lici, sportsko humanitarna manifestacija Lika cave trekk. Prvi pećinski trekking, koji će na jednom mjestu okupiti više od 500 sportaša avanturista,  pripremio je potpuno originalan koncept – trčanje od spilje do spilje na području Pećinskog parka Grabovača, jedinog pećinskog parka u Hrvatskoj. Lika Cave Trekk u suradnji organiziraju Pećinski park Grabovača, Zaklada Ana Rukavina, WWF Adria i tim outdoor.hr. Sama utrka dio je Trekking lige.

Ovih dana u tijeku su završni radovi na uređenju i testiranju staza na kojima će se održati ova jedinstvena utrka.

Spremni smo za manifestaciju koja će Liku velikim slovima staviti na kartu avanturističkog turizma i u području sportskih utrka. Mnogo smo radili na kvaliteti staze te osigurali sve preduvjete za vrhunsku razinu profesionalnosti same utrke i sigurnost sportaša koji dolaze. Lika Cave Trekk će zasigurno postati tradicionalna manifestacija koja na najbolji način promovira naš park i cijelu Liku kao destinaciju nezaboravnih avantura.“, izjavila je ravnateljica Pećinskog parka Grabovača, Katarina Milković.

Da Grabovača itekako opravdava ime Cave Trekk kao niti jedna druga lokacija u Hrvatskoj i šire, dokazuje i činjenica da se na širem području Grabovače nalazi preko 40 speleoloških lokaliteta, pa će se tako trčati kroz četiri dionice različitog intenziteta i duljine – Light, Active, Challenger i Ultra ,  sve sa zajedničkim startom i ciljem u centru Perušića. U pećini Samograd kontrola će biti na samom kraju pećine, 400 metara u dubini zemlje.

Avantura je zaista najveći predznak ove manifestacije jer osim trekkinga za sve zainteresirane pripremljeno je i splavarenje  rijekom Likom te prezentacija jedinstvene turističke ponude „Lika is adventure“.

Bit će tu i izuzetan gastronomski i umjetnički doživljaj te će posjetitelji cijeli dan moći kušati proizvode OPG-ova s područja Like, a u Perušiću će umjetnici grafiteri oslikavati površine motivima najpoznatijeg Ličana Nikole Tesle povodom 160 godina njegova rođenja, ali i motivima georaznolikosti čime će se Grabovača posebno istaknuti u Hrvatskoj.

Cilj utrke je popularizacija prirodne baštine, geobaštine i geoturizma Hrvatske, a ona ima i svoj humanitarni karakter te je suorganizator događanja Zaklada Ana Rukavina. Na dan utrke svi zainteresirani moći će se upisati u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica „Lijek je u nama“ čime mogu doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži.

 

Nakon utrke za sve posjetitelje organiziran je akustični koncert grupe Vatra u špilji Samograd. Koncert počinje u 20 sati u nezaboravnoj atmosferi na temperaturi od samo 9°C.

Lika cave trekk, sportsko humanitarna manifestacija, održati će se u subotu 23.srpnja, cijeli program u središtu Perušića započeti će već iza 8 sati.

Milan Tomašević

Možda Vas zanima