Sretan i blagoslovljen Dan Hrvatske neovisnosti želi Vam zajednica utemeljitelja HDZ-a “dr. Franjo Tuđman”

Objavljeno: 08/10/2018

GOSPIĆ- Dan neovisnosti je blagdan kojim se obilježava 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ujedno se treba prisjetiti i okolnost u kojima su se donosile povijesne odluke. Tako su dana 7. listopada 1991. godine zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba, zgradu državnog Sabora i Banske dvore u kojima je tada bilo smješteno državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, sjednica svih triju tadašnjih saborskih vijeća Hrvatskog Sabora je održana 8. listopada 1991. godine na tajnom i dislociranom mjestu odnosno u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Ovim putem u ime Zajednice utemeljitelja HDZ-a Ličko-senjske županije “dr. Franjo Tuđman”, svim žiteljima Ličko-senjske županije želimo sretan Dan Hrvatske neovisnosti.

Miroslav Petry

Možda Vas zanima