Potpisani ugovori za održavanje luka Karlobag i Barić Draga u iznosu od 850 tisuća eura

Objavljeno: 31/03/2023

KARLOBAG – U uredu načelnika Općine Karlobag Borisa Smojvera upriličeno je svečano potpisivanje Ugovora za izvođenje radova na izvanrednom održavanju Luke Karlobag – III. faza i izvanrednom održavanju Luke Barić Draga – II., III. i IV. faza. Svečanosti su prisustvovali župan Ličko-senjski Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić i direktor firme Izgradnja d.o.o. Arsen Bistričić.

Načelnik Smojver istaknuo je kako je ovo povijesno ulaganje za ovu općinu, zahvalivši se županu Petryju, ministru Butkoviću, premijeru Plenkoviću i Vladi RH.

-Za sanaciju luke u Karlobagu i Barić Dragi smo dobili 780 tisuća eura, što uz 10 posto vrijednosti koje ulaže Lučka uprava iznosi 880 tisuća eura. Isto tako, Općina je aplicirala i dobila sredstva za plažu Cesarica u iznosu od 100 tisuća eura. Do kraja godine očekujemo još 50 tisuća eura županijskih sredstava za sanaciju pomorskog dobra, te će cjelokupno ulaganje u ovoj godini biti milijun eura u pomorsko dobro na području Općine Karlobag.

Smojver je istaknuo kako su ove investicije priprema za turističku sezonu, ali i za bolju infrastrukturu za građane koji žive u Karlobagu.

-Na području općine se izvode investicije vrijedne više od 17 milijuna kuna, a Općina i njena komunalna društva sudjeluju s nekih 2 milijuna kuna. U ovih 17 milijuna kuna, znatnim dijelom svoga proračuna pratimo te projekte. Mogu vam najaviti i drago mi je da ćemo uskoro potpisati ugovor o vodospremi na području Karlobaga, gdje kroz nacionalni program oporavka dobivamo 90 posto za izgradnju još jedne vodospreme uz ovu trenutnu koja ima kapacitet od 1000 kubika. Isto tako, u suradnji sa Županijom koja je nositelj projekta i Parkom prirode Velebit prijavili smo na natječaj Ministarstva turizma nadogradnju hostela na Baškim Oštarijama. Ta investicija bi iznosila 7 milijuna kuna i nadamo se da će taj i projekt proći. Bez pomoći resornog ministarstva i župana ne bi uspjeli sve ovo, kazao je Smojver.

Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je zadovoljstvo svim investicijama koje se provode na području ove županije.

-Na dijelu priobalja i otočnog dijela brojne su investicije. Danas zaključujemo ugovore vrijedne preko 850 tisuća eura, uz sve navedeno, očekuju nas ulaganja teška 2,5 milijuna eura. Intenzivirali smo ulaganja u područje Karlobaga kako bi ovdje zadržali život i investicijsku opstojnost ovog kraja. U sklopu projekata koje je spomenuo načelnik je i nadogradnja i rekonstrukcija postojeće ceste Terezijane, uz nadogradnju hostela u Baškim Oštarijama. Osim toga imamo i druge investicije na području priobalja, uređuje se luka Senj i velik dio infrastrukture na području grada Senja. U luci Stinica se nadograđuje treća rampa kako bi bila kvalitetnija poveznica između Ličko-senjske županije i otočnog dijela Primorsko-goranske županije, odnosno otoka Raba. Velika ulaganja su i na području Novalje, kao što je poznato, ove će godine biti otvorena luka Žigljen, uređuje se luka Metajna, komunalna i ribarska luka, i mnogi drugi infrastrukturni zahvati kao što je Primorska ulica. Na području Novalje će se graditi i zgrada MUP-a, a veliki projekt, vrijedan 50 milijuna eura je aglomeracija koja mora biti završena do konca 2023. godine. Sve što je kazao načelnik Smojver možemo zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i naravno premijeru Plenkoviću i Vladi RH s kojom imamo odličan odnos u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave na području naše županije, kazao je župan Petry istaknuvši kako će Ličko-senjska županija za nekoliko godina imati potpuno drukčiju vizuru.

Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić istaknuo je da ova uprava nastavlja apliciranjem projekata prema Ministarstvu mora.

– Od pet projekata, naša lučka uprava je dobila sredstva za četiri čija vrijednost iznosi 1,38 milijuna eura. Vezano uz izvanredno održavanje Luke Karlobag – III. faza i izvanrednom održavanju Luke Barić Draga – II., III. i IV. faza za ovu godinu mi smo predvidjeli 10 posto naših sredstava s kojima moramo sudjelovati u iznosu od cca 850 tisuća eura. U prostorno plansku dokumentaciju stavljeno je i proširenje luke Karlobag, ne stajemo samo na izvanrednom održavanju, nego idemo i na proširenje luke kako bi dodali neke nove vrijednosti, kazao je Dešić.

Aktualni ravnatelj Predrag Dešić najavio je kako od sljedećeg tjedna Lučka uprava Senj dobiva novog ravnatelja – Antu Stipića. Na kraju svečanosti, načelnik Smojver uručio je prigodni poklon županu Petryju koji je danas proslavio rođendan. Poklon je bio simboličan znak zahvalnosti za svu pomoć koju je župan pružio općini Karlobag u njezinim razvojnim projektima.

KABINET ŽUPANA

Možda Vas zanima