Predstavljen Razvojni centar Ličko-senjske županije. Treća je to institucija koja bi trebala razviti poduzetništvo u ovoj županiji. Nadamo se da će to biti treća sreća!!!

Objavljeno: 03/10/2017

Danas je u Gospiću predstavljen Razvojni centar Ličko-senjske županije. Radi se o instituciji koja će niknuti na prostoru nekadašnje vojarne u Pazariškoj ulici. Iako uz urede, odnosno inkubatore i akceleratore, ima i i svojevrsne proizvodne pogone i župan Milinović i gradonačelnik Starčević smatraju da joj nije mjesto u Zoni poslovnih namjena u Smiljanskom polju, koja i dalje zjapi prazna, već upravo ovdje, skoro u samom središtu grada. Centar će, naravno kada u potpunosti bude gotov,a to je 2020.godine,  zapošljavati 20-ak ljudi. Na novinarsko pitanje kosi li se rad Centra s LIRA-om i LAG-om župan Milinović kaže da ne jer za sve ima mjesta u razvoju poduzetništva. Nadamo se da će ova institucija biti konačni pokretač razvoja poduzetništva. Između redova na predstvljanju Razvojnog centra dobili smo i potvrdu da LIRA- ima novu ravnateljicu. Dosadašnjeg ravnatelja Dragu Vlainića, prema neslužbenim informacijama, od srijede, 4.listopada, dakle od sutra, zamijeniti će Martina Šuper(?!)

GOSPIĆ-  Ličko-senjska županija kao nositelj projekta „Razvojni centar Ličko-senjske županije“ prije nešto više od mjesec dana sklopila je s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Razvojni centar Ličko-senjske županije. Ukupna vrijednost projekta je skoro 19 milijuna kuna, 18,6 milijuna bespovratnih sredstava  financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, preostalih skoro 400,000 eura dodati će županija. Partneri na ovom Projektu su Grad Gospić i Razvojna agencija Ličko-senjske županije-LIRA, a suradnici Poduzetnički  inkubator BIOS d.o.o. Osijek, Općina Plitvička Jezera, Općina Perušić, Općina Udbina, Općina Brinje, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni cilj projekta Razvojnog centra Ličko-senjske županije usmjeren je na stvaranje središnjeg mjesta za pružanje profesionalnih poslovnih usluga poduzetnicima i ulagačima na području Ličko-senjske županije te razvoj poduzetništva kroz usluge inkubatora, akceleratora i postrojenja za preradu voća i meda, s naglaskom na olakšavanje i stimuliranje poslovanja poduzetnika početnika i postojećih poduzetnika. Projektom će se rekonstruirati bivša vojarna u Pazariškoj ulici u Gospiću. Unutar ove zgrade na neto površini od 1.701,85 m2 smjestit će se prostorije proizvodnog pogona za preradu voća i meda (za preradu voća i povrća sušenjem, za preradu voća u želirane proizvode (džemove, namaze), za punjenje i preradu meda te laboratorij za fizikalne analize s pratećim skladišnim prostorima i rashladnim komorama. Predviđeni su i uredi i coworking prostori za poduzetnike koji će se tamo smjestiti temeljem javnog natječaja te uredi voditelja poduzetničkog inkubatora, voditelja postrojenja i poduzetničke potporne institucije. Za poduzetnike će na raspolaganju biti ukupno 30 funkcionalno-prostornih jedinica.

Na predstavljanju projekta, uz župana Darka Milinovića, bio je i gradonačelnik Gospića, grada u kojemu će Centar niknuti, Karlo Starčević. Milinović smatra da je ovo dokaz da županija ima kapacitete za povlačenje sredstava. Podsjetio je da je grad još prošle godine na pravo građenja dao česticu na prostoru bivše vojarne na kojemu će se urediti ovaj centar. “Snažno grabimo prema Razvojnom centru koji će biti gotov 2020.godine. Radili smo intervjue s poduzetnicima i odlučili se za ovaj projekt. Poduzetnici će sada moći dobiti infomaciju na jednom mjestu,a ja se nadam da će ovo biti dodatni poticaj u razvoju gospodarstva županije”- kaže Milinović. On smatra da Razvojni centar neće doći u svojevrsni “sukob poslova” s dosadašnjim institucijama, LIRA-om i LAG-om Lika, već da samo može doći do sinergije. Pošto će u Razvojnom centru biti i svojevrsnih proizvodnih pogona, točnije sušara i skladišta Milinovića pitamo nije li ovaj centar trebao biti u Zoni poslovnih namjena. On odgovara:”zato što su tamo predviđeni neki drugi sadržaji. Ova pozicija je dobra, svima je nadohvat ruke”. I gradonačelnik Gospića Karlo Starčević smatra da je ovo dobra pozicija:”Ovaj projekt bi trebao biti i savjetodavan i uslužan. To je nasušna djelatnost u županiji jer imamo nedostatak kvalificiranog kadra. Nadamo se da ćemo tu imati određene kvalifikacije s kojima ćemo moći pomoći poduzetnicima. U moje vrijeme kada sdam se vratio iz Njemačke gotovo se nisam mogao nikome obratiti. Danas je stanje bolje. Ova lokacija je u redu, puno je bolja nego da je u Zoni poslovnih namjena i da će biti od koristi poduzetnicma. To bi trebao biti početak i zamah malih gospodarstava koji će krenuti s jednim, dva zaposlena,a onda će oni krenuti sami i mi im nećemo biti potrebni. Bitno im je da im se u startnom dijelu pruži usluga i start,a oni će napredovati. Možda to do sada nisu radili ni LIRA ni LAG,ali ovaj operativni Razvojni centar to bi trebao raditi“- kaže Starčević.

Između redova Milinović je danas potvrdio i da je došlo do promjene na čelu LIRA-e. Iako je i na otvorenju Jeseni u Lici LIRA dobila pohvale za povlačenje sredstava za razvoj poduzetništva, čini se da to nije bilo dovoljno da bi dosadašnji ravnatelj Drago Vlainić ostao na tome mjestu. “Zamolio bih gradonačelnika da, ima tamo u KIC-u jedan dodatni prostor koji je prazan, pa ako može da ga ustupi LIRA-i. Mislim da je on sada neiskorišten i mislim da će i nova ravnateljica zatražiti pomoć gradonačelnika“- rekao je Milinović. Ta nova ravnateljica, neslužbeno doznajemo, jest Martina Šuper,a dužnost “šefice“LIRA-e trebala bi preuzeti sutra.

 

Milan Tomašević

 

Možda Vas zanima