Gospodarski list i ove godine organizira ocjenjivanje meda i likera, lani je najbolja bila šljivovica obitelji Vlainić iz Perušića

Objavljeno: 30/09/2020

GOSPIĆ- Nakon uspješno odrađenog Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera, koje je po prvi put organizirano prošle godine u sklopu sajma CroAgro u Zagrebu, Gospodarski list zajedno s Agronomskim i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu organizira i drugo po redu Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera. Stručna međunarodna komisija ponovno će ocjenjivati boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija/likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak. Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora. Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića, stoga je i ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija i likera.

Prošle godine prijavljeno je bilo više od 80 uzoraka u kategoriji rakija te više od 40 uzoraka u kategoriji likera. 4 velika zlata, 10 zlatnih i više od 60 srebrnih diploma, dokaz su kvalitetne proizvodnje rakija i likera u ovoj regiji, a nagrade dodatno dobivaju na značaju kad se uzme u obzir stručna komisija koja se sastojala od najboljih ocjenjivača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Duga je tradicija u proizvodnji rakija na ovim prostorima i one su jedan od autohtonih proizvoda koje su proizvodila skoro sva kućanstva, ali najčešće za naturalnu potrošnju i manje za prodaju. Dugo su najpoznatije rakije bile šljivovica i lozovača, ali danas se na tržištu mogu pronaći rakije od skoro svih voćnih vrsta. Osim povećanja broja različitih rakija, povećava se i tehničko/tehnološka razina proizvodnje, no i dalje veliki problem predstavlja promocija rakija koja se ne može javno reklamirati, a i kupnja i konzumacija su restriktivni. Rakije i likeri se mogu promovirati i organiziranjem natjecanja proizvođača gdje se rakije ne samo približavaju kupcima nego je natjecanje oblik usvajanja novih znanja i podizanje kakvoće vlastitih proizvoda,

stoga nam je zadovoljstvo pozvati Vas na  2. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti PRIJAVU te dostaviti dvije boce rakije/likera (dvije boce zapremnine 1 litre računaju se kao 1 uzorak).

Uzorke je potrebno dostaviti do 01. 11. 2020. godine na adresu Gospodarskog lista (Ulica Majstora Radonje 12, Srednjaci, 10000 Zagreb, 5. kat).

Na svakom uzorku je potrebno napisati:

Uzorak za Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera CROAGRO,

kategoriju jakog alkoholnog pića,

alkoholnu jakost i godinu proizvodnje,

ime i prezime proizvođača (ili naziv poduzeća) te vašu adresu.

Participacija za domaće natjecatelje iznosi 150 kuna po uzorku, odnosno 20 eura po uzorku za strane natjecatelje.

Participaciju treba uplatiti na IBAN račun: HR1223600001101284610

opisu plaćanja navedite vaše ime i prezime i/ili naziv firme.

Možda Vas zanima